Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aláírták a megállapodást a japán tervezőirodával az Új Nemzeti Galéria tervezésére

Aláírták a megállapodást a japán tervezőirodával az Új Nemzeti Galéria tervezésére
  • 2015. 12. 13.
A Városliget Zrt. képviselői csütörtökön aláírták a megállapodást a világhírű japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) építészirodával a ligetben felépülő Új Nemzeti Galéria tervezésére. A megállapodásnak köszönhetően újabb világszínvonalú, emblematikus épület valósulhat meg a Liget Budapest Projektnek köszönhetően. A Petőfi Csarnok helyén felépülő új múzeum tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton, majd ezt követő közbeszerzési eljárás során választották ki. A nyertes terv szerint a japán építészek egy környezetébe illeszkedő, interaktív és emberközeli, ugyanakkor XXI. századi, korszerű múzeumépületet álmodtak meg a Városligetbe. Az együttműködés véglegesítése mérföldkő a Liget Budapest Projekt életében, hiszen ezzel kezdetét veszi az a tervezési és építési folyamat, melynek köszönhetően Budapest egy világviszonylatban is kiemelkedő színvonalú épülettel gazdagodik.

A Liget Budapest Projektben megvalósuló épületet úgy tervezték, hogy megjelenésében kapcsolódjon a városligeti parkhoz, harmonizáljon a természeti környezettel, illetve közösségi-kulturális helyszínként is jól működjön. Mivel – az előzetes elképzelésekkel ellentétben - a Ludwig Múzeum nem költözik az intézmény falai közé, így az épület kisebb lesz a tervezettnél: legmagasabb pontján sem haladja meg a 25 méteres magasságot, és körülbelül 20 %-kal csökken az alapterülete is.

A szerződést kézjegyével ellátta Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa a SANAA igazgatói, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója illetve a SANAA magyar, konzorciumi partnereiként a Bánáti + Hartvig Kft. ügyvezetői, Bánáti Béla és Hartvig Lajos.

A megállapodás aláírásával elindul az új múzeumépület részletes tervezési folyamata, ezt követően 2017-ben megkezdődnek az építkezések. A lebontandó Petőfi Csarnok helyén várhatóan 2019-re épül fel a modern, a XXI. századi elvárásoknak minden szempontból megfelelő Új Nemzeti Galéria.