Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem kell több dolgozó a cégeknek

Nem kell több dolgozó a cégeknek
  • 2015. 12. 28.
A hazai kkv-k döntő többsége nem akar több munkavállalót felvenni a következő egy évben, így nem várható a kkv szektorban a foglalkoztatás látványos bővülése. Fizetésemelésre közel minden negyedik cég készül – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérésünk azt mutatja, hogy a vállalkozások túlnyomó része meg van elégedve a jelenlegi dolgozói létszámával, és kevés cég fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben. A létszámbővítést tervező cégek aránya ugyanis 21-ről 13%-ra zuhant, és közülük is legtöbben csupán néhány főt fognak felvenni. Jó hír azonban, hogy az elbocsátások aránya sem növekedett (3%). „A megkérdezett cégvezetők válaszai alapján továbbra sem várható a kkv szektorban a foglalkoztatás látványos javulása. Nem mindegy azonban, mekkora a vállalkozás, ugyanis a cégmérettel párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is egyértelműen javul. Míg a mikro- és kisvállalkozások csupán 12%, illetve 13%-a tervez létszámbővítést, addig a középvállalatok esetében már 23% ez az arány” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.


kevesen terveznek fizetésemelést
A fizetésekre inkább a jelenlegi jövedelem szinten tartása a jellemző, hiszen a cégvezetők túlnyomó része (70%) változatlan bért fog utalni a következő egy évben. Fizetésemelésre a cégek 22%-a készül a félévkori 30% helyett, ilyen alacsony arány mindössze egyszer fordult elő az elmúlt tíz évben. Régiós szinten azonban jelentős eltérések vannak a bérezésben. Nagyobb fizetésre a Dél-Dunántúlon és a fővárosban dolgozók számíthatnak a leginkább (29% és 25%), míg a Nyugat-Dunántúlon dolgozók a legkevésbé (16%).