Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Nissan megépítette a világ első hétszemélyes bobját

A Nissan megépítette a világ első hétszemélyes bobját A Nissan megépítette a világ első hétszemélyes bobját
  • 2016. 02. 08.
  • A Nissan az X-Trail modell formatervére és technológiáira alapozva karcsú, hétszemélyes bobot épített  

  • A világ első hétszemélyes bobja az egykor a téli olimpiának otthont adó innsbrucki pályán siklik le először 

  • Tekintse meg a hétszemélyes bob első lesiklását: https://youtu.be/-tL2RLeYGEI 

 

A Nissan a téli sportok hagyományaival szakítva bemutatta a világ első hétszemélyes bobját az ausztriai Innsbruckban.

 

Az „X-Trail Bobsleigh” névre keresztelt bobot a Nissan X-Trail formaterve ihlette, és első lesiklására az Iglsben található egykori olimpiai pályán került sor, ahol a szánkót a sportág brit olimpiai bajnoka, Sean Olsson irányította.

 

A Nissan számos szakértővel együttműködve alakította át a hagyományos négyszemélyes sporteszközt az X-Trail által ihletett hétszemélyessé, amely 100 km/h sebesség elérésére is képes, utasaira pedig lesiklás közben akár 4,5g* nehézségi gyorsulási erő hat. Tekintse meg a forradalmi bobról készült videót: https://youtu.be/-tL2RLeYGEI.

 

A bob örökölte a Nissan X-Trail merész formatervét, jellegzetes orr-részét, fényszóróit és hétszemélyes befogadóképességét. Utasai számára 360 fokos madártávlati képet jelenít meg, amelyen az izgalmas lesiklás minden apró részletét követhetik – a rendszer azonos a Nissan X-Trail 360 fokos parkolókamerájában használttal.

 

Akárcsak az új bob, a kifinomult ALL MODE 4x4-i rendszernek köszönhetően az X-Trail is irányítható marad még hóban és jégen is.

 

Darryl Scriven, a Nissan Design Europe (NDE) tervezési vezetője Diego Menardi bobszánkó-gyártóval és Ian Richardson sportszakértővel együttműködve az autós formatervet az olimpiai aerodinamikával ötvözte.

 

Ian Richardson és Diego Menardi összesen 50 évnyi tapasztalatot halmoztak fel a területen, és az évek során számos győztes csapatot láttak el a tökéletes lesikláshoz szükséges tudással és felszereléssel.

 

Mint Darryl elmondta: „Szerettük volna az olimpiai bob nyújtotta élményeken és izgalmon keresztül első kézből betekintést nyújtani a crossover modelljeink által kínált kalandokba. 

 

A Nissan Design Europe tervezőit az X-Trail crossover formaterve és karaktere ihlette az X-Trail bob tervezésekor, amelyet Diego Menardi készített el cortinai műhelyében. A végeredmény egy olyan bob, amely a márka úttörő crossover modelljeihez hasonlóan tele van friss ötletekkel és technológiákkal.” 

 

A hétszemélyes bob tervezése során vázlatokkal, majd számítógépes tervezőprogramokkal (CAD) dolgoztak. A bob orrának vonalvezetése az X-Trail V alakú hűtőrácsát és motorháztetejének jellegzetes formáit követi. Ezt egészíti ki a Diego Menardi által meghosszabbított „utastér”, amely így már hét személy befogadására is képes.

 

Főbb adatok: az X-Trail és az X-Trail bob összehasonlítása 

 

X-TRAIL Tekna 1.6 dCi 4x4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X-Trail Bobszánkó

Jellemző

Számadat

Jellemző

Számadat

Ülések

Hét

Ülések

Hét

Magasság

1710 mm

Magasság

850 mm

Hosszúság

4640 mm

Hosszúság

4200 mm

Max. megengedett összsúly

2160 kg

Max. megengedett összsúly

895 kg

Önsúly

1580 kg

Önsúly

310 kg

Motor mérete

1.6 dCi

Motor mérete

N.a.

Gyorsulás (0–100 km/h)

11 másodperc

Gyorsulás (0–100 km/h)

30 másodperc

Végsebesség

186 km/h

Végsebesség

105 km/h

Teljesítmény

130 LE

Teljesítmény

621 LE (463 KW)

 

 

###

 

 

A Nissan európai tevékenységéről 

 

A Nissan rendelkezik a tengerentúli gyártóvállalatok közül az egyik legátfogóbb európai jelenléttel. A helyi tervező, kutató-fejlesztő, gyártási, logisztikai, valamint értékesítő és marketing szervezeteiben több mint 17 600 alkalmazottat foglalkoztat. A tavalyi naptári évben a Nissan angliai, spanyolországi és oroszországi gyárai több mint 675 000 járművet állítottak elő, köztük díjnyertes crossovereket, kisautókat, szabadidő-autókat, haszongépjárműveket, valamint elektromos járműveket, köztük a Nissan LEAF-et, a világ legnépszerűbb 100%-ban elektromos autóját, amit ügyfeleink 97%-a barátainak is ajánlana. A Nissan már 23 különböző innovatív modellt kínál Európában a Nissan és Datsun márkanevek alatt.

 

A bob története 

 

A 19. századi kezdetek 

A bobsport a 19. század végén született, amikor Svájcban két szkeletonszánkó összekapcsolásával és kormányozhatóvá tételével tobogán típusú szánkót építettek. A gazdag, ám kalandvágyó turisták védelmére a szánkó külső burkolatot kapott, és 1897-ben megalakult az első bobklub a svájci St. Moritzban.

 

Szupernehézsúly 

Az 1950-es évekre felismerték, hogy a lesiklás szempontjából mekkora jelentősége van a startnak, ezért a bobversenyekre más sportágakból szerződtetek kirobbanó erejű sportolókat. A bob és a benne ülők összsúlyát korlátozó 1952-es szabálymódosítás véget vetett a szupernehézsúlyú bobosok korszakának, és ismét az atlétikai megmérettetést állította a sportág középpontjába.

 

Akkor és most 

A sportág eredeti formájában fából készült szkeletonszánkókkal versenyeztek. Ezeket azonban hamarosan felváltották az acélból készült szerkezetek, amelyek bob néven váltak ismertté, mivel a bennük ülő sportolók az induláskor a sebesség növelése érdekében előre-hátra hajlították törzsüket. Napjainkban a profi bobcsapatok egész évben edzenek, és karcsú, üvegszálból és acélból készült hi-tech bobjaikkal főleg műjégből készült kanyargós pályákon száguldanak.

 

Olimpiai sportág 

Az 1924-ben Chamonix-ban megrendezett első téli olimpia versenyszámai között már szerepelt a négyes bob. Az 1932-es Lake Placid-i játékokon jelent meg a kettes bob versenyszám, amelyet a mai napig változatlan formában rendeznek meg. Az olimpiák történetében az első női bobversenyt – a kettes női bob versenyszámot – 2002-ben rendezték.

 

Mi az a nehézségi gyorsulási (g)?  

*A Föld felszínén elhelyezkedő, nyugalmi állapotú tárgyakra ható gyorsulás 1 g (felfelé ható erő). Ez az erő a földfelszín ellenállásának eredménye, amely 1 g gyorsulásnak megfelelő erőt – azaz a gravitációval egyező nagyságú, azonban azzal ellentétes irányú erőt – fejt ki a tárgyakra.