Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orvhalászt és orvhorgászokat fogott az Állami Halőri Szolgálat

Orvhalászt és orvhorgászokat fogott az Állami Halőri Szolgálat
Radomszki Viktor

Két helyszínen is lecsaptak az Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) ellenőrei a hétvégén. Pénteken, Buj külterületén fogtak el egy orvhalászt, szombaton pedig négy orvhorgászt füleltek le a Hortobágy folyón és az Árkus csatorna összefolyásánál.

Az ÁHSZ járőrei Buj külterületén, pénteken emelőhálós halászt vontak ellenőrzés alá, aki sem halászatra jogosító okmányokat, sem személyazonosító okmányt nem tudott felmutatni a helyszínen. Az elkövető azonosításához rendőri intézkedést kellett kérni, az illetőt az ibrányi rendőrőrsön előállították bűncselekmény elkövetésének vétsége miatt. A halászeszközt a rendőrök bizonyítékként lefoglalták.

Szombat délelőtt a Hortobágy-folyó és az Árkus-csatorna összefolyásánál négy engedélynélküli horgásszal szemben kellett az ÁHSZ-nek intézkednie. Az elkövetőknél 5 kg jogosulatlanul kifogott halat találtak, köztük 9 méreten aluli szürke harcsa és 1 méreten aluli süllő is volt.

A természetes vizeinkben élő hal nemzeti kincs, ezért az orvhalászat-orvhorgászat visszaszorítását kiemelt feladatként kezeli mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), ahogyan az Állami Halőri Szolgálat is.

A NÉBIH 2015. május 1-től működteti az Állami Halőri Szolgálatot (ÁHSZ). Az ÁHSZ jelenleg 10 fős csapata a legmodernebb felszerelésekkel végzi az ellenőrzéseket az orvhalászat-orvhorgászat visszaszorítása érdekében. Az ÁHSZ különleges jogosultságának köszönhetően Magyarország egész területén folytat ellenőrzéseket, nemcsak horgászokat és halászokat ellenőrizhet, hanem vendéglátóegységeket, halboltokat, halpiacokat is. Működésétől kezdődően a szolgálat több mint 7000 horgászt és halászt, továbbá közel 120 vendéglátóegységet ellenőrzött. Ennek eredményeképpen 230 jogsértést tárt fel. A kezdeményezett eljárások eredményeként a NÉBIH elsőfokú halgazdálkodási hatósági jogkörben eljárva a mai napig közel 4 millió forint halvédelmi bírságot szabott ki.

Vizeink „orvhalászoktól-orvhorgászoktól történő „megtisztítása” a halállomány védelmét, valamint a legálisan minden szabályt betartva horgászók érdekeit is szolgálják. Általában ezen elkövetőkről elmondható, hogy sem a méretkorlátozásokat, sem a tilalmi időket nem tartják be, a napi darabszám korlátozásról nem is beszélve. Sokon közülük tiltott halászati eszközöket és módszereket is használnak. Tevékenységükkel ez által a jövő halállományát is tönkreteszik, melynek védelme mindannyiunk közös érdeke.