Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Miklós Edit keresztszalag-szakadást szenvedett - Meglepetésre osztrák siker Altenmarkt-Zauchensee-ben, Vonn 13.

Miklós Edit keresztszalag-szakadást szenvedett  -  Meglepetésre osztrák siker Altenmarkt-Zauchensee-ben, Vonn 13. Miklós Edit keresztszalag-szakadást szenvedett  -  Meglepetésre osztrák siker Altenmarkt-Zauchensee-ben, Vonn 13.

Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti:
   Miklós Editnek elszakadt a keresztszalagja a jobb térdében, miután vasárnap hatalmasat bukott a női alpesi sízők altenmarkt-zauchensee-i lesikló világkupafutamát megelőző hivatalos edzésen.

    A csíkszeredai születésű versenyzőt mentőhelikopterrel szállították a pongaui kórházba, ahova Kaszó Klára, a magyar szövetség ügyvezető elnöke kísérte el. A sportvezető tájékoztatása szerint a 28 éves Miklós Edit térdét ugyan helyre tették, de az így is instabil volt, ami arra utalt, hogy a szalagok megsérültek. Később az MRI-vizsgálat keresztszalag-szakadást állapított meg. Emellett egy csontdarab letört a térdében, továbbá porcsérülést is szenvedett. Ez azt jelenti, hogy a lesiklásban olimpiai hetedik síző számára véget ért az idény. Miklósnak a bal térde is megsérült, de az kevésbé súlyosan.


    Kaszó Klára elmondta, hogy Miklós Editet jelenleg helikopterrel szállítják át egy Innsbruck melletti magánklinikára, ahol újra megvizsgálják, s majd ott születik döntés a szükséges kezelésekről és rehabilitációról.


    "Egy nagyon komoly térdspecialista fogja kezelni. Nagy valószínűséggel a következő szezonra teljesen egészséges lehet" - jelentette ki Kaszó Klára, aki elárulta, Miklós Edit edzője, Stefan Abplanalp szerint tavaly is ezen a szakaszon volt problémája a versenyzőnek, de akkor meg tudta fogni a léceket, így csak időt veszített. A svájci szakember úgy látta, Miklós Edit jó idővel és jó pozícióban ért a jobb kanyarhoz, ahol viszont jobb lábára került a testsúlya és a bal léce leragadt, így kicsúszott oldalra, ami az eséshez vezetett.


    Miklós Edit azt mondta a bukásáról a sportvezetőnek, annyira beütötte magát, hogy percekig alig kapott levegőt és sokkos állapotba került. Kaszó Klára hozzátette, most már rendben van a versenyző, sőt, visszanyerte a humorát is.


    Az MTK sportolójának egy jobb kanyarban szétcsúsztak a lábai, majd nagyot esett, egyik léce ráadásul nem oldott le, és a havon csúszva nekisodródott egy kapunak is. Előbb mentőhelikopterrel szállították a célba és láthatóan nagy fájdalmai voltak, a lábát fogta. Később rohamkocsiba tették, majd egy másik helikopterrel a pongaui kórházba szállították. A tréningen nagyot bukott másik versenyző, az olasz Nadia Fanchini a felkarját törte el és a gerincénél is megsérült, a karrierje viszont neki sincs veszélyben.


    Miklós Edit három verseny után az ötödik helyen állt a leggyorsabb szakág vk-pontversenyében. Az elmúlt napok erős havazásai miatt csütörtökön, pénteken és szombaton is törölni kellett a programot. Vasárnap eredetileg szuperóriás-műlesiklásból és műlesiklásból álló szuperkombinációt rendeztek volna, de a szervezők döntése értelmében 9.30-kor a korábban elmaradt lesikló gyakorlásra került sor, amelyet rögtön a verseny követett.

 

Meglepetésre osztrák siker Altenmarkt-Zauchensee-ben, Vonn 13.

Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti:
    Nagy meglepetésre a hazai közönség előtt szereplő Christine Scheyer nyerte a női alpesi sízőknek az ausztriai Altenmarkt-Zauchenseeben vasárnap rendezett lesikló világkupafutamát.

    A versenyen a legnagyobb esélyesek már lejöttek, Tina Weirather vezetett, ám ekkor a 22 éves síző fantasztikus, mindenkinél gyorsabb menetet produkált, s 39 századdal megelőzte az addig élen álló liechtensteini ellenfelét. Scheyer pályafutása során először állhatott dobogóra, az eddigi legjobb teljesítményét decemberben a Val d'Isere-i lesikló futamon érte el, amikor kilencedik lett. 


    Szintén meglepetést okozott, hogy 26-os rajtszámmal, közvetlenül Scheyer után az amerikai Jacqueline Willes jött be harmadiknak, ő szintén először végzett a legjobb háromban.


    A versenyt nagy érdeklődés övezte, mivel két hónappal kartörése után visszatért a leggyorsabb szakág olimpiai és világbajnoka, az amerikai Lindsey Vonn, aki végül a 13. időt érte el. Az első három lesiklófutamon győztes, így a vk-pontversenyben toronymagasan éllovas szlovén Ilka Stuhec ötödik lett.


    Miklós Edit nem indult a versenyen, mivel a futamot megelőző hivatalos tréningen hatalmasat bukott, és mentőhelikopterrel szállították a pongaui kórházba.


    Eredmények:
1. Christine Scheyer (osztrák) 1:21.15 perc
2. Tina Weirather (liechtensteini) 1:21.54
3. Jacqueline Wiles (amerikai) 1:21.69