Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatalmas sikere volt a 2017-es FeHoVa-nak

Hatalmas sikere volt a 2017-es FeHoVa-nak Hatalmas sikere volt a 2017-es FeHoVa-nak Hatalmas sikere volt a 2017-es FeHoVa-nak Hatalmas sikere volt a 2017-es FeHoVa-nak
  • 2017. 02. 15.

Február 9-12. között tartotta 24. Nemzetközi fegyver, horgász, vadász kiállítás (FeHoVa) a budapesti HUNGEXPO-n. 


A rendezvényen 17 ország 310 kiállítója tette megjelenését, valamint 22 állami erdészet prezentálta vadász és kiránduló területeit. Ezzel méltán titulálható immár a FeHoVa Közép-Kelet-Európa legjelentősebb kiállításának témakörében. Az expora a Kárpát-medence több országának vadászati képviselete is kilátogatott, kitüntetett külföldi díszvendége pedig Szlovákia volt.


A FeHoVa népszerűségét minősíti, hogy évről évre egyre kelendőbbek a standhelyek, mindinkább bővül a kiállítók száma és repertoárja, ami egyértelműen magával hordozza az esemény nívósabb mivoltát, ezzel minél több érdeklődőt becsábítva az expora. Két éve már önálló pavilonban kap helyet a horgászati részleg, s tavalyhoz képest további 30%-al nőtt a kiállítók száma, akik idén egy még nagyobb és modernebb térben rendezkedhettek be. A kínálat bővülésének további eredője lehet, hogy a korábban a FeHoVa égisze alatt kialakított Boat Show idén külön, február 23-26. között rendezik meg a Vásárközpontban. 


Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke kijelentette, hogy szervezetük – amely a legnagyobb horgászati civil szervezet hazánkban – egyetlen év alatt több mint 70.000-el nőtt, azaz mostanra már 400.000 főt számlál a szövetség taglétszáma.


Ez nem is csoda, ugyanis látható, hogy a gyerekek (az utánpótlás) számára a horgászati egyesületek és szervezetek közösen összefogva pesztrálják a fiatal horgászpalántákat, különféle iskolákhoz adnak lehetőséget a csatlakozásra, ahol egyfajta oktatási szisztémát kialakítva igyekeznek minél több hal- és horgászkedvelő ifjoncot megtanítani a horgászat rafinériáira és elsajátítani az elődeik által megszerzett tudást. A kiállításon bemutatkozott többek között a MOHOSZ Horgász Suli, illetve a Tiszai Pecasuli is, mely több társaság közreműködésével jött létre.


A hatalmas akvárium előtt a szakma krémje osztotta meg a közönséggel élményeiket, fogásaikat, tippjeiket, többek között Walter Tamás, Európa-bajnok és csapatvilágbajnok, illetve Csillag László világbajnok sporthorgász. 

FeHoVa 2017 képgaléria >>>


Különleges megtiszteltetésnek minősült, hogy a FeHoVa-n indították útjára a kiállításról elnevezett jubileumi horgászversenyt. A versenysorozat egy éven át zajlik majd, összdíjazás tekintetében összege 2 millió forintra rúg, s a különféle kategóriákban az a versenyző nyer, aki az adott kategóriában egy éven belül a három leghosszabb halat fogja ki. A versenykiírás 2017. február 9-én kezdődött és egészen ’18 első napjáig tart. A kiállítás ideje alatt természetesen számos horgász jelentkezett a versenyre.  


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke a megnyitón elmondta, hogy az utóbbi évekre szükségszerű vált, így megújították a magyar vadgazdálkodás feltételrendszerét. Ennek köszönhetően ésszerűbb fegyvertörvények léptek életbe, s egy új, európai színvonallal megegyező vadászati törvényt fogadott el az Országgyűlés, amelynek bizonyos elemei már 2016 január 1-jén hatályba lépnek, mások több lépcsőben, és a teljes törvény 2017 március 1-jén lép életbe. Ekkor indul az új vadgazdálkodási üzemtervi ciklus, amely a korábbi 10 év helyett  20 éves időtartamú lesz az ökológiai és vadgazdálkodási szempontok miatt. – írja a kormany.hu.


Emellett említést tett a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás előkészületeiről, melyek már most zajlanak. Az OMVV elnöke kihangsúlyozta, hogy az esemény az első magyarországi vadászati világkiállítás 50. évfordulójával esik majd egybe. A kiállítás három helyszínen kap helyet: a HUNGEXPO Budapest Vásárközpontban, a hatvani vadászati múzeumban és a Budapesti Állatkertben.   


Győrffy Balázs, a Nemzetközi Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a vadgazdálkodás időszerű kérdései című konferencián kijelentette, hogy az új vadászati törvény hatályba lépését követőn a vadászterületek határainak módosításai lezajlottak, emellett a vadászati jog gyakorlásáról és hasznosításának feltételrendszeréről is határoztak. Mindennek köszönhetően a március 1-jével elkezdődő 20 éves vadászati perióduson belül lehetőség nyílik a hosszú távon történő megfelelő vadgazdálkodás feltételek megteremtésére.


A FeHoVa programtára ezúttal ténylegesen felülmúlta eddigi önmagát, történetesen hatalmas érdeklődés fogadta a Ferenc József vadászemlék kiállítást, gróf Széchenyi Zsigmond halálának 50. évfordulója alkalmából a megmaradt vadásztrófeáiból létrehozott kiállítást, továbbá a Jégvilág tárlatot, ahol magyar vadászok különleges és ritka sarkvidéki preparátumaiból összeállított diodráma tárulkozott az érdeklődő tekintete elé. Ugyancsak elsöprő sikere volt a rendellenes gímszarvas trófeák kiállításának, ahol egyes különleges egyedek groteszk, amorf agancskoronáit szemlélhette a kilátogató, de az Őz világát bemutató tárlat is érdekesnek bizonyult. 

Újabb csokor fotó a 2017-es FeHoVa-ról >>> 


A vadászat és fegyverek fanatikusainak a Magnum Lőtér által létesített mini gyakorló lőpályák lehetőséget biztosítottak egyes fegyverek gyakorlatban való kipróbálására, de azok, akik csak a vadászat valódi élményvilágának csak parányi töretét akarták magukba szívni, ők az előltöltős kovácsoltvas történelmi fegyvereken át, a legmodernebb merev vagy billenő csövű  golyós és sörétes puskákig, mindent fellelhettek. Nem is beszélve a vadászkutyás és ragadozó madaras bemutatóról vagy éppenséggel a vadászkürt fesztiválról, csak hogy említést tegyünk róluk. Összességében töltényekkel, ruházattal, felszerelésekkel, csalikkal, szerlékekkel, botokkal, puskák garmadájával, lát és céltávcsövekkel stb. találkozhattunk, de a művészet világába is betekintést engedett a kiállítás, ugyanis kézműves fafaragványok, bőrdíszművek, ételkülönlegességek, vadászfestmények, irodalmi könyvbutikok is színezték – ezáltal egységesítették is – az expo arculatát.


A FeHoVa sokrétűségét tovább lehetne taglalni, például a gasztronómia területéről. A tavaly is megrendezésre került szakácsversenyen felbuzdulva az OMÉK szervezésében Sági Szilárd szaktekintély közreműködésével több napos főzőbemutatót és kerekasztal-beszélgetést tartottak a horgászat és vadászat gasztronómiai vonatkozásában az Agrármarketing Centrum standjánál. 


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter FeHoVa-i nyitóbeszédében elhangzott, hogy a tárca a vad- és halhús áfájának 5%-ra való mérséklését indítványozza, ezáltal az egészséges, normál keretek között élő állatok húsa szélesebb körbe eljusson a családok asztalaira, ezzel is a bio élelmiszerek könnyedebb elérésére törekedve. Ami komoly előrelépés lenne az európai viszonylathoz mérten, ugyanis Magyarország hal és vadhús fogyasztása jóval alacsonyabb az európai átlagszinthez képest. Ezzel az indítvánnyal talán egy egészségesebb étrendű magyar konyha alakulhatna ki, kevesebb túlsúlyproblémás esettel.  


Egy külön pavilonban kaptak helyet az íjászok, ahol a kiállítás zajlásával párhuzamosan a Magyar Íjász Szövetség az IFAA Teremíjász Országos Bajnokságot és a 3D és Történelmi Terem Európa Bajnokságát rendezte meg. Idén, ezzel ismét rekord dőlt meg, 1073-an jelentkeztek a versenyekre. 


A következő, negyed évszázados fegyver, horgász, vadász kiállítás valószínűleg hab lesz a tortán, felülmúlást tekintve nem lesz egyszerű dolga a szervezőknek überelni a 2017-es évet.