Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatodával csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás az új fejlesztéseknek köszönhetően

Hatodával csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás az új fejlesztéseknek köszönhetően
B3V3Z3T3M

Hálózatba kapcsolt fejlesztések, vezetéstámogató és menetstabilizáló rendszerek a biztonság és a kényelem érdekében

  • A Bosch MSC-rendszere hozzájárul a legtipikusabb motoros baleset megelőzéséhez

  • A Bosch elektronikus motorvezérlési rendszerei akár 16%-kal csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztást

 

A Bosch kétévente rendezi meg Stuttgart melletti saját tesztpályáján, Boxbergben, a közlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseinek nemzetközi bemutatóját. Mi sem jelzi pontosabban, hogy milyen fontos a Bosch számára a motorozás, illetve a motorkerékpárok innovációja, mint az, hogy idén ezek a fejlesztések már önálló, az autótechnológiai témáktól elkülönített eseményen mutatkoztak be.

 

A Boxbergben prezentált motorkerékpár-innovációk a hálózatba kapcsoltság, a legújabb motoros vezetéstámogató rendszerek és hajtáslánc-vívmányok egységével a Bosch átfogó fejlesztéseiről tanúskodnak, egy biztonságosabb és kényelmesebb jövő alapjait lefektetve a világ motorkerékpárosai – és a közúti közlekedés összes résztvevője – számára.

 

Hálózatba kapcsolt megoldások a kanyaron innen és túl

Connected Horizon: a Bosch Connected Horizon („Hálózatba Kapcsolt Látóhatár”) megoldásával a motorkerékpárosok bepillanthatnak a következő utcasarok vagy kanyar „mögé”, így a lehetséges veszélyforrásokra is időben tudnak reagálni. Az internetről származó adatok valós idejű információt adnak a sebességkorlátozásokról, a kanyarokban biztonságos sebességekről, az esetleges veszélyhelyzetekről, a forgalmi dugókról, az építkezések helyszíneiről, valamint a balesetekről. Ezekből az adatokból a motoros pontosabb képet kaphat arról, mi vár rá, a hálózatba kapcsolt fejlesztés így növeli a közlekedés biztonságát, és csökkenteni az elkerülhető balesetek számát.

 

Integrált hálózatba kapcsolási központ: az ICC integrált hálózatba kapcsolási központ a Bosch kifejezetten a motorkerékpárosok számára fejlesztett, különféle méretű és felbontású kijelzőkkel rendelkező, tájékoztató rendszere, ami bármilyen helyzetben könnyen olvasható és értelmezhető. A motorosok dinamikusan változó adatokat láthatnak az útjukról és járművükről, ilyenek például az útvonal részletei, a kanyarokban mért dőlésszögek, illetve az ideális kanyarsebességek.

 

Sürgősségi hívás, műszaki segélyhívás és információs vonal: a Bosch komplex rendszerében az e-Call sürgősségi hívás automatikusan csatlakozik a segélyhívó szolgáltatásokhoz: amennyiben a motoros érintett lenne egy balesetben, a rendszer a jármű adatait, valamint a pozícióját is megadja a sürgősségi segélyszolgálat ügyeletesének. Abban az esetben, ha a kétkerekű elromlana, a b-Call műszaki segélyhívó önállóan lép érintkezésbe a javítóműhellyel és megadja a szükséges adatokat. Az i-Call információs vonal pedig mindenféle úton hasznos segítség lehet: egyszerűen, gyorsan és célirányosan lehet információhoz jutni például a legközelebbi benzinkút hollétéről.

 

Vezetéstámogató rendszerek: nagyobb biztonság két keréken is

MSC motorkerékpár-menetstabilizáló: a Bosch MSC rendszere az ESP kifejezetten a motorkerékpárok számára kifejlesztett változata. A kétkerekűekre jellemző paraméterek figyelésével, mint például a dőlésszög, a rendszer azonnal képes elektronikus fékezési és gyorsítási beavatkozásait a motor és a motoros éppen aktuális helyzetéhez igazítani. A Bosch rendszere így képes megelőzni a gép eldőlését vagy idő előtti felegyenesedését, amikor a motoros a kanyarban fékezni kényszerül, ezzel hozzájárul a legtipikusabb motoros balesetek megelőzéséhez.

 

Visszagurulás-gátló: a Bosch a nehéz motorkerékpárokkal való könnyebb boldogulást segíti a visszagurulás-gátló programmal, ami az ABS egyik hasznos funkciója. A program okos algoritmusait az ABS vezérlő egységébe programozták. A funkció megálláskor megakadályozza a motorkerékpár elgurulását lejtős vagy akár egyenes terepen, így nem kell a vezetőnek a kezét vagy a talpát folyamatosan a fékkaron vagy a lábféken tartania.

 

Hajtásláncok és villamosítás: nagyobb élvezet, kisebb üzemanyag-fogyasztás

Elektronikus motorvezérlés: a rendkívül fejlett szenzor-technológiával kombinálva a Bosch újgenerációs, motorkerékpárok számára fejlesztett elektronikus motorvezérlő rendszerei (EMS) a korábbi rendszerekhez képest jelentős mértékű hatásfok-növekedést érhetnek el, és közlekedési helyzettől, vezetési stílustól függően akár 16 százalékkal is csökkenthetik az üzemanyag-fogyasztást. Ez nagymértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást és óvja a környezetet – ráadásul anélkül, hogy a vezetés élvezetéből bármit is levonna. Az új motorvezérlő rendszer középpontjában a vezérlőegység áll: ez a kisméretű számítógép a hajtáslánc felől érkező összes adatot elemzi, a gyújtástól a befecskendezett üzemanyag mennyiségéig.

 

Hajtáslánc-rendszerek könnyű elektromos járművek számára: a könnyű elektromos járműveknek szánt, integrált hajtáslánc-rendszereivel a Bosch az energiatakarékos megoldásokat a városi közlekedésben is meghonosítja. A két különböző elektromos hajtáslánc (az egyik egy kerékagymotor, akár három kilowattig terjedő teljesítmény-tartománnyal, míg a másik egy hagyományos, középső elhelyezésű motor, négy kilowatt felett) jól kiegészíti a Bosch 20 kilowattig terjedő elektromos motorjainak kínálatát. A motor, a vezérlő egység, az akkumulátor, a töltő, és az alkalmazás egymással tökéletesen összehangolva működnek, rugalmas, sokoldalú rendszert alkotva a könnyű elektromos járművek hajtására. A könnyű elektromos járművekre fejlesztett, jól méretezhető hajtásláncokra jellemző kiváló gyorsulásnak, nagy hatótávolságnak, és rendkívüli biztonságtechnikának köszönhetően a Bosch a hosszú távú, élvezetes, és környezetkímélő utazásokhoz teremti meg a műszaki feltételeket.

 

 

###

 

 

Sajtóinformáció:

Dr. Ficzere Ferenc

Telefon: +36 1 879-8852

 

A mobilitási megoldások a Bosch csoport legnagyobb üzleti szektora, 2016-ban értékesítési volumene elérte a 43,9 milliárd eurót, azaz a cégcsoport teljes árbevételének 60 százalékát. A Bosch csoport a világ egyik vezető autóipari beszállítója. A mobilitási megoldások üzletág a mobilitás három területén – automatizálás, elektromosítás, hálózatba kapcsolás – ötvözi a cégcsoport szakértelmét, és kínál integrált mobilitási megoldásokat ügyfelei számára. Az üzletág fő tevékenységi körei a következők: üzemanyag befecskendező technológia és meghajtási periféria-eszközök belső égésű motorok számára, elektromos meghajtási megoldások, járműbiztonsági rendszerek, vezetéstámogató- és automatizált funkciók, felhasználóbarát infotainment technikák, gépjárművek közötti, illetve gépjárművek és eszközök közötti kommunikáció, szerviz koncepciók, valamint utángyártás során nyújtott mérnöki támogatás és szervizelés. A Bosch olyan jelentős gépjárműipari innovációkért felel, mint az elektronikus motorvezérlés, az ESP® (elektronikus menetstabilizáló rendszer), valamint a közös nyomócsöves (common-rail) dízel technológia.

 

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte megközelítőleg 390 000 munkatársat foglalkoztat (2016. december 31-én) és 73,1 milliárd euró árbevételt ért el 2016-ban. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az intelligens városokhoz, a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, és a hálózatba kapcsolt gyártáshoz. Szakértelmét az érzékelők technológiájában, a hálózatba kapcsolt szoftverek és szolgáltatások területén, valamint saját IoT felhőjében is hasznosítja, ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat kínál egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja innovatív megoldások létrehozása a hálózatba kapcsolt világ számára. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch 59 000 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén, világszerte 120 telephelyen.

 

Címkék