Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Mabisz szerint a Groupama a bírói gyakorlatban megítélt legmagasabb összegeket fizette a veronai buszbalesetben érintett családoknak

A Mabisz szerint a Groupama a bírói gyakorlatban megítélt legmagasabb összegeket fizette a veronai buszbalesetben érintett családoknak A Mabisz szerint a Groupama a bírói gyakorlatban megítélt legmagasabb összegeket fizette a veronai buszbalesetben érintett családoknak

A Magyarországon ilyenkor szokásos, a bírói gyakorlatban megítélt legmagasabb összegeket fizette és fizeti ki a januári veronai buszbaleset károsultjainak a Groupama Biztosító, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szakértőinek adatai szerint - közölte a Mabisz kedden az MTI-vel.

    A Mabisz arra reagált, hogy az elmúlt napokban a sajtóban több hír jelent meg arról, hogy a károsultak méltatlanul alacsonynak tartják a kártérítést. 


    A Mabisz állásfoglalásában hangsúlyozza: nemcsak az érintett biztosítók, hanem a teljes szakma és a szövetség is kiemelten kezeli a rendkívül tragikus esetet, átérezve a hozzátartozók fájdalmát. A kártérítési folyamat a biztosító oldaláról nem zárult le, a tartós gyógykezelésre szoruló sérülteknek szükség esetén életük végéig fedezni kell a gyógykezeléssel kapcsolatos kiadásokat. Az ügyintézés több szereplős, összetett, és időben elhúzódó folyamat, ennek lépései szigorúan szabályozottak - írták.


    A Mabisz áttekintette a kárrendezés eddigi menetét,és  úgy látja, hogy a Groupama Biztosító elkötelezett abban, hogy a tragédia sérültjei, áldozatai és a hozzátartozók számára maximális segítséget nyújtson, ezért javasolja, hogy mindenki, aki az ügyben érintett, forduljon továbbra is bizalommal a biztosítótársasághoz. 


    A Groupama Biztosító a sérültek és az áldozatok számára külön telefonvonalat hozott létre, emellett erre a célra kialakított e-mail-címen fogadja a családok kérdéseit, észrevételeit, továbbá kiemelt kárrendező-szakértő kollégák foglalkoznak a tragikus veronai baleset kárügyintézésével - írták.


    Kitértek arra is, hogy a közvélemény elvárja, hogy az ügy részleteivel kapcsolatban megfelelő tájékoztatást kapjon. Ugyanakkor a biztosítók működését szigorú titoktartási előírások szabályozzák, amelyek a  biztosító részéről nem teszik lehetővé az egyes kárügyek és azok adatainak  nyilvánosságra hozatalát. Így általános és jogi információkat tud a biztosító és maga a szövetség is nyilvánosságra hozni.


    A kártérítési, kárenyhítési összeg több tételből áll. A dologi és a személyi károk egy része - mint például a megsemmisült poggyászok költsége -, viszonylag gyorsan és pontosan számszerűsíthető. Van azonban az úgynevezett sérelemdíj, amelynek egzakt összegét egy ilyen tragédia esetében nagyon nehéz megállapítani. Az új polgári törvénykönyv is csak annyit mond ki, hogy személyenként kell kezelni a káresetet, minden közeli hozzátartozónak kártérítést nyújtva. 


    A biztosítónak nem csak a tragédiában érintettekkel kell tartania a kapcsolatot, de a hatóságokkal, kórházakkal is, illetve a gyámhatóságtól is be kell szereznie a megfelelő hozzájárulásokat.


    A magyarországi biztosítók az ilyen kiemelt esetekben arra törekednek, hogy a jogszabályokban megengedett határidőkön jóval belül maradva tegyék meg a szükséges kárrendezési lépéseket - írta a Mabisz.


    Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a két sofőr. A szerencsétlenségben tizenheten életüket vesztették. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.