Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tiltólistára került a világ legnépszerűbb videojátékainak egy része Üzbegisztánban

Tiltólistára került a világ legnépszerűbb videojátékainak egy része Üzbegisztánban

Betiltották a világ legnépszerűbb videojátékainak egy részét Üzbegisztánban, arra hivatkozva, hogy "elferdítik az értékeket" és "veszélyeztetik a stabilitást".

    Az érintett 34 számítógépes játékot ezentúl tilos lesz behozni és terjeszteni a közép-ázsiai országban - írta a BBC News.
    A hatóságok szerint a játékokat "az erőszak és a pornográfia népszerűsítésére lehet felhasználni, továbbá fenyegetést jelenthetnek a biztonságra, a társadalmi és a politikai stabilitásra".


    Az illetékesek továbbá aggódnak amiatt, hogy a játékok megzavarhatják "a polgári békét, valamint az etnikumok közötti és a vallások közötti harmóniát".


    Ezen kívül szerintük fennáll a veszélye az "Üzbegisztánnal kapcsolatos hamis információk terjesztésének, valamint a történelmi, kulturális és spirituális értékek elferdítésének".


    A mostani döntés a helyi kormány azon intézkedéseinek sorába tartozik, amelyek célja, hogy távol tartsák a fiatalokat az "ártalmasnak" ítélt hatásoktól.


    Az illetékes kormánybizottság által jóváhagyott tiltólistára egyebek között lövöldözős, horror- és erotikus videojátékok került fel.


    A tiltott játékok közé tartoznak az olyan globális bestsellerek, mint a Grand Theft Auto: San Andreas (GTA), a Call of Duty: Black Ops, a Silent Hill, a Resident Evil, a Mortal Kombat, valamint a Doom, és az olyan ártatlannak tűnő játékok, mint a híres The Sims sorozat is fennakadt a rostán.


    A közösségi portálokon a felhasználók egy része "ostobának" nevezte a döntést, amelyet mások ugyanakkor örömmel üdvözöltek.

Címkék