Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Részletek a brüsszeli merényletkísérletről

Részletek a brüsszeli merényletkísérletről

Merényletkísérlet miatt kiürítették Brüsszel főterét és a város egyik főpályaudvarát, egy robbanómellényt viselő támadót ártalmatlanítottak a helyi sajtó kedd esti jelentései szerint.

    A La Libre Belgique című napilap arról számolt be, hogy szemtanúk egy "Allahu Akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltást hallottak, majd egy robbanást és lövéseket. A közelben járőröző katonák meglőtték a támadót, aki súlyosan megsebesült, de állítólag nem halt meg.


    Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy egy kisebb robbanás történt, további részleteket azonban nem közölt.


    A tudósítások szerint pánik tört ki a helyiekkel és turistákkal zsúfolt környéken, ahol a rendőrök nagy erőkkel jelen vannak.


    A rendőrség azt közölte, hogy a merénylőn kívül nincsenek sebesültek és "ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet".


    A helyi hatóságok tájékoztatása szerint tűzszerészeket várnak a helyszínre.


    Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője később bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik a történteket.


    Charles Michel belga kormányfő, aki Jan Jambon belügyminiszterrel a brüsszeli válságközpontból követi az eseményeket, arra kérte az embereket, hogy tegyenek eleget a rendőrség utasításainak.


    A vonatközlekedést felfüggesztették a belga főváros több pályaudvarán, a metróvonalakat lezárták és a buszok sem közlekednek.


    Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Címkék