Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hova, milyen világítás illik?

Hova, milyen világítás illik?

Az INESA lakásvilágítással kapcsolatos tippjei

 

 

  1. Bejárati ajtó, lépcsőház:

Hasznos, ha már itt is van fényforrás, amely lehetőleg magasan a falon, vagy a mennyezetre szerelve lágy fényt bocsát ki. Ideális az alacsonyabb lumen és watt értékek választása. Ide inkább hidegebb fehér fényforrást válasszunk.

 

Javasolt izzó: átlátszó burás, ún. filament technológiával készült LED-fényforrás, 4000K semleges fehér színhőmérséklet, 450-640 lumen fényáram (régi 40-50W izzó)

 

  1. Előtér:

Egy előszobában fontosak a részletek: amikor az 5 éves tanulja a cipőfűzést, amikor anya igazítja magán a ruhát, vagy ha a pizza futárnak keresünk aprót. Mivel jellemzően alárendelt helyiség, ablak általában nincs a közelben, ezért itt viszonylag erős, felülről érkező, több pontból világító, közepesen meleg fényre van szükség.

 

Javasolt izzó: nagy sugárzási szögű, magas fényáramú fényforrás, 2700-3000K meleg fehér színhőmérséklet, 450 lumen fényáram (régi 50W halogén spot)

 

  1. Folyosó:

Közepesen erős, lágy, határozottan meleg fényű izzókkal megadhatjuk az alaphangulatot a lakásnak. A folyosó sokszor szűk, itt így szóba jöhet a falsíkot megvilágító lámpa, le- és felfelé irányuló surlófénnyel.

 

Javasolt izzó: átlátszó burás, ún. filament technológiával készült LED-fényforrások a 330°-os fény elérése érdekében, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, 806 lumen fényáram (régi 60W izzó)

 

  1. Fürdőszoba:

A fürdőszobába az egyik legforgalmasabb, legtöbbet használt helyiség a lakásban, ahol a fényforrások megválasztása különösen fontos. Szükséges egy, a teret teljesen bevilágító mennyezeti lámpa, amely közepesen meleg fénnyel világít. A tükör szélein elhelyezett, lehetőleg annak síkjából kilógó, enyhén fehér fényű fényforrásokkal az arcot tudjuk helyesen megvilágítani. Sok, gyengébb izzóval kompenzálhatjuk az arcba világító fény vakító erejét.

Wellness hangulatot érhetünk el a zuhanyzóban, vagy a kád mellett fényszalagok, vagy apró csillagokként világító fénypontokat elhelyezésével.

Vizes helyiségeknél fontos a vízvédelem is: minimum IP-44, de akár IP-66 víz- és porvédelmi besorolású lámpatest vásárlása is indokolt. 

 

Javasolt izzó: általános világításnak 2700K meleg fehér fényű fényforrás, fürdőszobai tükör fölé, sminkeléshez 4000K színhőmérsékletű fényforrás

 

  1. Hálószoba:

A szoba közepén javasolt elhelyezni egy - nagyobb szobák esetén több - a mennyezetről lelógó csillárt, amely több izzójával szórt, közepesen erős fénnyel világítja be a helyiséget. Az ágyban hanyatt fekvők kényelme érdekében ideális a mennyezet irányába világító lámpatestet választani.

Az éjjeli szekrényeknél ugyancsak fontos a fény iránya; azért, hogy ne vakítson az olvasólámpa, javasolt az oldalra világító, vagy pedig erősen tompító hatású lámpaburák használata.

 

Javasolt izzó: kisebb fényáramú kisgömb vagy gyertya alakú LED-fényforrás, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, 250-470lumen fényáram (régi 25-40W izzó)

 

  1. Gyerekszoba:

A helyiség közepén elhelyezett központi fényforrásként elhelyezett csillár itt is indokolt, mint minden nagyobb méretű, vagy huzamosabb tartózkodásra használt szoba esetén. Fontos, hogy az éjjeli lámpa itt se vakítson, ezért hasonlóan járjunk el, mint a hálószobánál.

Emellett az íróasztalnál elhelyezett olvasólámpa talán a legfontosabb: a nem megfelelő fényerő, színmélység és frekvencia rendkívül megterhelheti a szemet, ezért törekedni kell az ideális erősségű, a gyermek ülőmagasságában mért szemvonala felett még árnyékolt/burával ellátott lámpa megválasztására.

 

Javasolt izzó: a mennyezeti lámpába magas fényáramú LED-fényforrás, 2700K barátságos meleg fehér színhőmérséklet, 806lumen vagy nagyobb fényáram (régi 60W izzó); az asztali lámpába inkább irányított fényű reflektoros LED

 

  1. Konyha:

Itt nem hangulatvilágításra van szükség! A konyha egyfajta munkahely, ahol kiemelkedő jelentősége van a részletek megvilágításának: látni kell a pultnál a szeleteléshez, a mosogatáshoz, a fazékban kavargó gőzökön át, és látni kell mindent egyben is!

A munkapult megvilágításához sok, kisebb, vagy panelba/szalagba foglalt ledeket célszerű felszerelni. Ezt lehetőleg a felső konyhaszekrény aljára illesszük. A szekrény külső szélére ún. fényvető lécet javasolt felhelyezni, hogy a szekrény alól érkező fény ne vakítson.

A főzőlap megvilágítását a legtöbb esetben az elszívókba helyezett fényforrásokkal oldják meg. Itt fontos a megfelelően zárt lámpaház, különben a főzés során keletkező forró gőz és zsír hamar megrongálja az egész eszközt.

 

Javasolt izzó: LED szalag, irányított fényű reflektoros LED, 2700-4000K színhőmérséklet a berendezési tárgyaktól függően (sötétebb bútorhoz hideg fehér fény), 450lumen fényáram

 

  1. Nappali:

Itt két különböző funkciót kell kiszolgálni: szükséges egy központi világítás és a hangulatvilágítás is elengedhetetlen. Központi világításhoz a nappali méretétől függően inkább több, különböző pontról - de leginkább a mennyezetről - kissé térbe lógatott nagy fényerejű, szórt fényű csillárokat használjunk. Lényeges, hogy a csillár fénye homogén módon világítsa be a teljes helyiséget, vagyis ne maradjanak sötét, árnyékos foltok.

Hangulatvilágítás kialakítása során a nappali egy bizonyos részletére összpontosítva hozhatunk létre kellemes fény-árny játékot, akár különböző színű fényszalagok segítségével. Klasszikus megoldás a sarokba állított, sárgás fényű nagyméretű lámpaburás állólámpa is. Ezeket egymással kiegészítve is remekül használhatjuk.

Ízlésünk és igényeink szerint választhatunk további, különlegesebb megoldások közül: egy kapcsolókörre kötött fényerő-szabályozós hangulatvilágító lámpával intim világítás hozható létre az egész nappaliban. A képmegvilágító lámpák, mennyezeti surlófényes LED csíkok, kandalló vagy komódok lámpái finom háttérfényt adhatnak tévézéshez, vagy az esti beszélgetésekhez.

 

Javasolt izzó: LED szalagok, átlátszó burás fényforrás, 2700K meleg fehér színhőmérséklet, összesen 2000-4000lumen fényáram érhető el (5db 60W-os izzó)

 

 

  1. Erkély:

A kellemes nyáresti beszélgetésekhez nagyszerű ötlet lágy fényű, a fal mentén fel- és lefelé világító falilámpák használata. Felső árnyékoló lemez és megfelelő belmagasság esetén több ponton változó magasságban saját textilkábelén lelógatott különféle formájú LED Edison bulb izzók is ideálisak lehetnek. A LED lámpák fényerő szabályozásával, dimmelésével nemcsak a fényerősségen, de akár a színeken is változtathatunk.

 

Javasolt izzó: szabályozható fényerejű LED szalag vagy szabályozható LED-fényforrás

Címkék