Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A FIBARO szénmonoxid érzékelő életet menthet

A FIBARO szénmonoxid érzékelő életet menthet A FIBARO szénmonoxid érzékelő életet menthet A FIBARO szénmonoxid érzékelő életet menthet

FIBARO, a vezeték nélküli okosotthon és otthonautomatika eszközök gyártója most hadat üzen a szénmonoxid ellen. A FIBARO szénmonoxid érzékelője életet is menthet. Ha a megengedett hatáértéket meghaladó szénmonoxid mennyiség kerül a levegőben, azonnal jelez, sőt ha a CO koncentrációja még nem éri el a küszöbértéket, de már olyan mennyiségben található meg a légtérben, hogy lassan okozzon mérgezést, ez az eszköz figyelmeztet már erre a veszélyhelyzetre is.

 

{gallery}

Ugyan még a nyár közepén járunk, de már foglalkoztathatja gondolatainkat, hogy hamarosan itt a fűtési szezon. Minden fütési szezonban hallunk szörnyű híreket szén-monoxid mérgezés okozta halálesetekről, vagy enyhébb mérgezésekről. Egy régebbi kazán, egy nem ellenőrzött konvektor, egy rossz gázzal működtetett kályha komoly veszélyhelyzetet jelenthetnek, a belőlük kiáramló szén-monoxid végzetes mérgezést is okozhatnak. Veszélyt főleg azért jelent, mert egy színtelen, szagtalan és szén-monoxid érzékelő nélkül felismerhetetlen gázról beszélünk, amelyre már csak a rosszullét megjelenése után tudunk gyanakodni.

 

Annak érdekében, hogy minél hamarabb felismerjük a gáz jelenlétét, a FIBARO bemutatta innovatív új eszközét a vezeték nélküli otthonautomatikai rendszerbe illeszthető FIBARO szénmonoxid érzékelőt. Már a szénmonoxid kis koncentrációjú jelenlétekor is jelez megelőzve ezzel, hogy a mérgező gáz lassan megfojtsa a családtagjait. Előzzük meg a bajt!

 

A FIBARO vállalat számára első helyen szerepelt mindig is ügyfeleinek, felhasználóinak biztonsága. Eszközei vízvezeték csőtörését, illetéktelen behatolást tudnak már érzékelni és jelezni. Így a válalalt elérkezettnek látta az időt, hogy otthonainkban megjelenő további veszélyhelyzetek felismerésében, kiküszöbölésében, sőt megelőzésében nyújtson segítséget.

 

Egy színtelen, szagtalan ellenség ellen nem könnyű felvenni a harcot. A FIBARO megtalálta a módját, hogy megszűntesse még a legkisebb fenyegetést is. Ez a szénmonoxid mérő eszköz folyamatosan figyeli a gázkoncentrációt. Még a legkisebb mennyiségű, jóval a megszabott veszélyes mennyiség alatti szénmonoxid koncentrációra is felfigyel a levegőben. Miután érzékelte a helyzetet, akár az alvó család életét is megmentheti, ha az otthonautomatika megoldásoknak köszönhetően azonnal ablakot nyit magától a rendszer és felébreszti a családot.

 

Alacsony szén-monoxid koncentrációjú levegő hosszan tartó belélegzése is káros az egészségre. A legtöbb érzékelő csak a riasztási küszöbérték feletti koncentrációt érzékel és ezután jelez. A FIBARO új érzékelője folyamatosan figyelemmel kíséri a levegő összetételét, állapotát. Mégha Ön nem is tartózkodik ott, jelzést küld okostelefonjára már alacsony CO koncentráció esetén is és megkezdi a riasztást az otthon levők életének megmentése érdekében.

 

A vezeték nélküli FIBARO otthonautomatika rendszerbe könnyen illeszthető, együttműködik a többi eszközzel is. Így hasonló módon, mint a többi jelenetet, ennek használatával is programozhatunk fel jeleneteket, mint például CO érzékelésnél a rendszerünk nyisson ablakot, vagy indítsa be az elszívót.

 

Vészjelzés esetén a legfontosabb, hogy mi is együttműködjünk a rendszerrel és nem vonjuk kétségbe jelzését. Kövessük az alábbi pontokat:

  • Nyissunk ablakot azonnal!

  • Kapcsoljunk le minden olyan berendezést, amelyből származhat a CO szivárgás, ezeket addig ne is kapcsoljuk vissza, míg egy szakértő le nem ellenőrizte és jóvá nem hagyta működésüket.

  • Amint lehet hagyjuk el a lakást és menjünk a friss levegőre!

  • Ellenőrizze a létszámot, mindenki elhagyta-e épségben a lakást. Ha úgy tapasztalja, valaki hiányzik, azonnal hívjon segítséget (105-ös számon)

  • Ha a mérgezés tüneteit tapasztaljuk magunkon vagy bármely családtagunkon, azonnal forduljunk orvoshoz.

 

Otthonautomatikai rendszerünk nem csak vészhelyzet jelzésében, de segítségünkre lehet az ablakok kinyitsában és a gázzal működő berendezések lekapcsolásában és a katasztrófavédelem számának tárcsázásában is.

 

A legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra és szeretteinkre.

 

További információk az otthonautomatikáról és a FIBARO-ról : www.otthonautomatika.hu

Címkék