Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A LEGO® DUPLO® saját közösségi média szokásait megkérdőjelezve bátorít a játékidő komolyan vételére

A LEGO® DUPLO® saját közösségi média szokásait megkérdőjelezve bátorít a játékidő komolyan vételére A LEGO® DUPLO® saját közösségi média szokásait megkérdőjelezve bátorít a játékidő komolyan vételére A LEGO® DUPLO® saját közösségi média szokásait megkérdőjelezve bátorít a játékidő komolyan vételére
Radomszki Viktor

"Ne zavard a játékidőt!" címmel 21 napos kampányt indít a LEGO® DUPLO®, arra ösztönözve és bátorítva a szülőket, hogy vizsgálják meg, hogyan használják a közösségi médiát gyermekeik jelenlétében.

A játék döntő fontosságú minden gyermek fejlődésében, és a kisgyermekek számára a játék előnyei különösen akkor érvényesülnek, amikor a közös játékon keresztül kapcsolódhatnak szüleikhez. Hogy növelje a tudatosságot és segítse a szülőket abban, hogy rászánják a kellő időt és figyelmet, a LEGO® DUPLO® útjára indítja a 21 napos globális "Ne zavard a játékidőt!" kampányt. Átlagosan 21 napig tart megtörni egy szokást, így 21 napig a LEGO DUPLO csapata nem fog posztolni a közösségi médiában a "kisgyermekes játékidő" alatt, azaz reggel 5 és este 8 óra között.

A kampány célja, hogy ösztönözze a szülőket arra, hogy tegyék félre telefonjukat a játékra szánt időben, és inkább adják át magukat a minőségi közös játéknak a kicsikkel. Bár a közösségi média szerves részét képezi és kreatív inspirációja a modern családi életnek, nem meglepő, hogy mind a szülők, mind a kutatók a digitális függőségben látják a szülők és a kisgyermekek közösen eltöltött minőségi játékidejének akadályát.

"Míg mindannyian a mobiltelefonunkon lógunk, gondolnunk kellene arra, hogy kikapcsoljuk, amikor kapcsolatot teremtünk a kisgyerekeinkkel. A gyerekek annyi mindent tőlünk tanulnak - ne akarjuk ellehetetleníteni ezt! Vegyük a nyelvtanulást. Ez a folyamat nem történik meg vákuumban; az óvodai gondozók a gyerekekkel arról beszélgetnek, ami érdekli őket, így segítve őket új szavak és új kifejezésmódok megismerésében. Kutatásaink azt mutatják, hogy a szülő és gyermek között zajló beszélgetést megszakító mobiltelefon-használat megzavarja a gyermeket a szavak tanulásában. Adj magadnak és gyermekednek egy kis szünetet! Tedd el a játékidő alatt! "- javasolja Roberta Golinkoff, PhD: professzor, Tanárképző Intézet, Delaware-i Egyetem.

Kutatásaink azt mutatják, hogy napjainkban a szülők tisztában vannak vele, milyen fontos szerepük van abban, hogy gyermekük boldogan nőjön fel, kiegyensúlyozottan és jól felkészítve a jövőre. Ugyanakkor sokan aggódnak, hogy nem töltenek elég időt kisgyermekükkel. A LEGO DUPLO arra ösztönzi a szülőket, hogy az apró pillanatokat emlékezetes pillanatokká varázsolják. A tartalmas közös játéknak nem kell nagy programnak lennie.

"Tudjuk, hogy a szülők manapság sokkal inkább szenvednek időhiányban, mint korábban bármikor, egyensúlyoznak a karrierjük, az énidejük és a szülői szerepük között. Sokan éreznek bűntudatot azért, mert nem töltenek annyi időt a kicsikkel, mint szeretnének. Reméljük, hogy a "Ne zavard a játékidőt!" kampánnyal megerősítjük a szülőket abban, hogy nem az számít, hogy mennyi időt töltenek a gyermekükkel, hanem a játék közben megélt tartalmas pillanatok az igazán fontosak. A kampány célja, hogy inspirálja a szülőket és felhívja a figyelmüket arra, hogy vegyék komolyan a játékkal töltött időt."- mondta Steffen Jensen, a LEGO Csoport senior marketingigazgatója.

Kapcsolat a játékon keresztül

A játék nem csak a legtermészetesebb módja a gyerekek tanulásának, de alapvető szerepet tölt be jövőbeni fejlődésükben az életük során. Ezért nemcsak joga van hozzá minden gyermeknek*, de alapvető szükségletük is a játék. A játék serkenti az emberi agyat, segíti fizikai és érzelmi fejlődését, valamint olyan kritikus 21. századi készségek kialakulását, mint a problémamegoldó képesség, az együttműködési készség, a kreativitás és a kommunikáció.

A legfiatalabb gyermekek számára a felnőttekkel eltöltött játékidő kulcsfontosságú képességeik kibontakoztatásában. A kisgyermekek agya 700-1000 neuront képes aktiválni másodpercenként, amelyek ezt követően több ezer másik neuronhoz kapcsolódnak. A játék segít aktiválni ezeket a neuronokat, és ezek a kapcsolatok lesznek az építőkövei a jövőjüknek, kihatva az egészségükre, érzelmi jólétükre és tanulási képességükre.**.

"Az embereknek emberekre van szükségük. A tanulás alapja a felnőttek és a gyermekek közötti kapcsolat. Bármi, ami megzavarja ennek a kommunikációnak a természetes áramlását, megzavarja a gyermekek tanulási folyamatát.

Miközben hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, hogy a gyermekek képernyő előtt töltött ideje megfosztja őket a fontos beszélgetésektől, a felnőttekre is fókuszálnunk kell. Minden egyes alkalommal, amikor kézbe vesszük a mobilunkat egy, a gyermekünkkel folytatott beszélgetés közben – minden alkalommal, amikor rápillantunk az új üzenetek miatt, és minden alkalommal, amikor a jól ismert pittyegést követően ellenőrizzük az e-mailjeinket, megtörjük az értékes pillanatok megélését gyermekünkben. Kutatásunk azt mutatja, hogy abban a megtört pillanatban, a beszélgetés elvész, és gyermekeink kevesebbet tanulnak. "- mondta Kathy Hirsh-Pasek PhD, a Temple Egyetem Pszichológia tanszékének pszichológia professzora és a Brookings Intézet vezetője.

Csatlakozz a mókához, és fogadd el a kihívást! Oszd meg a kihíváshoz kapcsolódó gondolataid és kreatív ötleteid a közösségi médiában, és használd a #donotdisturbplaytime hashtaget. Csak ne feledd, hogy ezt a játékidőn kívül tedd!