Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Váratlan fordulat a BBC által hírbe hozott magyar autizmust megfejtő tréner ügyében

Váratlan fordulat a BBC által hírbe hozott magyar autizmust megfejtő tréner ügyében Váratlan fordulat a BBC által hírbe hozott magyar autizmust megfejtő tréner ügyében
Radomszki Viktor

Csaló az a nő, akire hivatkozva a BBC 2016-ban lejárató cikket közölt az autistákon segítő Stabil Pont Technológiáról és annak feltalálójáról, Tóth Zoltánról. Kiderült, hogy Fiona O’Leary, a brit Autistic Rights Together aktivistája komoly pénzeket vesz fel mások bemocskolásáért, miközben autista gyerekein szándékában sem áll segíteni. Magyarországon már zajlik a per az ügyben, és hamarosan a cikket leközlő magyar médiumokat is beidézi a bíróság.

2016-ban a BBC Inside Out című oknyomozó magazin mutatta be, mi zajlik azokon a tréningeken, amelyek segítik az autizmussal élők mentális fejlődését. A Stabil Pont Technológiát (SpoT)minden elérhető eszközzel megpróbálták lejáratni, de mostanra bebizonyosodott, hogy a tv egy hiteltelen embernek hitt, a hírnek pedig a fele sem igaz.

Tóth Zoltán arról beszélt, Fiona O’Leary egy társával Emmával tőrbe csalta őket. Arról nem tudtak, hogy a BBC riportere Guy Linn rejtett kamerával vesz részt a tréningen, azzal viszont tisztában voltak, hogy kamu az egész, mert eleve ál autistával, csalással próbálkoztak. Az üggyel azóta sok neves orvos és professzor foglalkozott, és számukra is egyértelművé vált, hogy a nő egy csaló.

„Öt gyereket nevel, közülük kettő vagy három autista, ahogy ő maga is. De ezeket a gyerekeket sosem viszi fejlesztésekre, nem áll szándákában rajtuk segíteni. Nagy pénzeket vesz fel az államtól mindenféle jobbító tevékenységekért, miközben mindenki mást lejárat, amiért szintén komoly összeg üti a markát” – mondta a szakember.

Angliában jelenleg az ügyvédi levelezés van folyamatban, de a BBC húzza az időt. Tóth Zoltánék megpróbálnak egy peren kívüli egyezséget kihozni, de ha záros határidőn belül nem válaszolnak, akkor az Európai Bírósághoz fordulnak. Mindeközben Magyarországon már a per zajlik, most be fogják idézni az összes sajtóterméket, akik átvették a lejárató cikket. A törvény szerint ugyanis az is lejárató, aki továbbít, nemcsak a forrás.

Tóth Zoltán arról beszélt, a cikkek nagyon komoly anyagi és erkölcsi kárt okoztak, ezért ők anyagi kártérítést, fájdalomdíjat, és helyreigazítást várnak cserébe.

„Az emberek nagy százaléka fél, és azonnal képes elhinni egy ilyen alaptalan híresztelést. Ez egy népbetegség, aminek következtében akkor mi húztuk a rövidebbet” – magyarázta.

Mindazonáltal a lejáratás után sem álltak le, és egyre több eredményt tudnak felmutatni. Van már szülői közösség, működik az alapítvány, megalkották az OUT-izm fogalmát, Pécelen pedig egy egész völgyet alakítanak át, ahol csak a gyerekekkel foglalkoznak majd.

Hozzátette, a világon egyedül a Stabil Pont Technológiának van levédett és  levezetett módszertana arról, hogy mi is az autizmus. 2015-ben kezdték el használni a tréningeken a szemkontaktust első számú fejlesztési pontnak. Akkor mindenki azt mondta, hogy eretnekség, majd 2016-ban a Yale Egyetem kihozott egy tudományos cikket, amelyben leírták, hogy a szembenézés egyfajta konfrontálás, és ha megvan benne a fokozatosság, nagyon sok előnnyel járhat egy autistánál.

„Ez megint egy érdekes fordulat, gyakorlatilag megelőztük a tudományt” - hívta fel rá a figyelmet.

Címkék