Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mit érdemes tudni a csapadékvíz elvezetésről?

Mit érdemes tudni a csapadékvíz elvezetésről?

A Pureco Kft. csapadékvíz kezelési technológiák forgalmazásával, tervezésével és kivitelezésével is foglalkozik. Hogy mit érdemes tudni a modern, kulturált kivitelezésű csapadékvíz elvezetéséről, tisztításáról, esetleg újrahasznosításáról, abban igen nagyfokú tapasztalatokat szerzett szakemberek mesélnek ez alkalommal.

 

Miért fontos, hogy foglalkozzanak a csapadékvíz elvezetésével?

A globális klímaváltozásnak köszönhetően a csapadék eloszlása, egyszerre lehulló mennyisége évről-évre extrém értékeket mutat. Amennyiben egy új úttest építését vagy egy régebbi felújítását kell kivitelezni, érdemes megfontolni a modern megjelenésű, csapadékvíz elvezetésben hasznos építési elemek használatát. Miért? Mert úgy tervezték meg őket, hogy használatuk során minél kevesebb legyen a meghibásodás, ráadásul kinézetre a modern 21. század kivitelezés megoldásait mutatják.

Mi jellemzi a Pureco Kft. csapadékvíz elvezető rendszereit?

A cég változatos termékkínálatának köszönhetően széles körben nyújt felhasználási lehetőségeket: buszöböl, útpadka, parkolók, autópályák, repülőterek, terminálok stb. felületének vízelvezetési problémájára jelenthetnek megoldást.

Ha a vízelfolyási keresztmetszeteket és azok teherbírását vesszük elő példának, akkor rendelkezésre állnak a standard fedlapos folyókákkal egyenértékű vasbeton folyókatestek, amelyeket a cég leszállít a megrendelőknek. Ezek 1000-4000 mm-es hosszúságú egységek (szélességük 18 és 30 mm), melyek lehetővé teszik, hogy a csapadékvíz elnyelődjön a réseken.

A réseken keresztül lehetőségünk van kiépíteni, hogy locsolócső vagy magasnyomású mosó segítségével folyamatosan tisztítani tudjuk a területet. A megtisztított területről elfolyó víz az egész rendszer végébe beépített tisztítóidomon halad keresztül, ahol az üledékek kiemelhetőek lesznek. A Pureco Kft. által forgalmazott folyókák, a dupla falvastagságuk miatt erősebbek és jobban ellenállnak a keményebb statikai kihívásoknak, mint a csapadékvíz elvezetésére használt egyéb beton, illetve polimerbeton folyókák.

Mi jellemzi még a folyókákat?

  • Nagyfokú szilárdság,
  • Nagyfokú ellenállás sókkal és egyéb vegyi anyagokkal szemben,
  • A felépítő anyag alacsony nedvszívási képessége,
  • Modern, 21. századi megjelenést kölcsönöz,
  • D400 és F900 teherbírással rendelkezik.

Hogy néznek ki a gyakorlatban?

Az M0 autópálya felújítása alatt az építtetők közel egy kilométer hosszan telepítettek Pureco résfolyókákat. De ugyanígy megtalálhatóak a Pureco résfolyókái a Liszt Ferenc Repülőtér 1 Termináljának kifutóján. A repülőtér kifutóinak víztelenítése legalább akkora fontossággal bír, mint az autópályáké. A beépítést nehezítette a téli időjárás, de a kivitelezésben remekül teljesített a Pureco résfolyóka.