Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Trabant expedíció Maliban!

A Trabant expedíció Maliban! A Trabant expedíció Maliban! A Trabant expedíció Maliban!

Go Trabi, go Bamakó! Ugyan nem versenyen, nem ralin, hanem csak úgy önállóan, de a plasztik járművek Rolls-a befutott Mali fővárosába Bamakòba... Tegnap a "szombat esti láz" ban araszoltunk be a napi 500km úttalan út utàn.

 

Kátyú nèlkül nincs is èlet...sok száz kilomèteren keresztül Mali főútjain gyerekek, kis vödrökkel, lavórokkal töltögetik az úton lèvő gödröket homokkal, jogot formálva ezèrt az úton járóktól egy kis baksisra. Tőbb mint szomorú, hogy itt ez sok-sok családnak megèlhetèsi kèrdès.

Kevès sarka van a Világnak ahol ne láttam volna nyomort, tengődést ès egyèb borzalmakat. Normális ember a legmèlyebb letargiába esne itt, ugyanakkor Mali èl. Gyönyörű ès nagyszámú gyereket nevelnek, akik ápoltak tiszták. Asszonyaik szèp szines ruhákban vakitó hófehér fogakkal ès főkènt gyönyörű mosollyal állnak a bádogbodegáik ajtajában.

A legeldugottab, koszos műhelyben is szól az afrikai zene ès nyoma sincs az önsajnálatnak. Pedig európaikènt èrtetlenül álltam egèsz ma reggelig a fürdőszobátlanság küszöbèn, hogy ez hogy is lehet?

Aztán ma reggel amikor bementem a baráti család tusolójába, rámkopogtak. Kaptam egy vödör hideg vizet meg egy müanyag teáskannát, amiből itt mindenki az ima előtti lábmosást vègzi.

-sze la vííí-. Azaz ilyen az èlet.

De mire vègeztem a reggeli toalettel, az udvar felsöpörve, az asztal megterítve, a gyerekek meg az asztalnál visitozva vártak.

2016-ban voltam utoljára náluk, akkor az egèsz iskolai osztályuknak mi vittünk adományokat Balla Csabi barátommal az Újbuda Önkormányzata ès Bitó Zoltán szegedi kertèsz jóvoltából.

A Trabi expediciónak mindig is volt humanitàrius vonala, most egy olyan karavánt kisèrtünk ide Marokkótól, ami iskolaszereket, könyveket, számitógèpeket hozott adománykènt egy iskolának az Afrika Máskènt alapitvány szervezèsèben.

Mali helyzetjelentèsünk amúgy egyszerü. 40fok van ès hozzá 40millio szúnyog. Az egyiket megmèrtem, a másikat megszámoltam az èjjel!

Szèles jókedvet kíván mindenkinek a Trabant expedició vezetője: Vadász Zsolt