Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kineziológiai szalagok és ragasztós tape bandázsok

Kineziológiai szalagok és ragasztós tape bandázsok

A kineziológiai szalag vagy tapasz, angolul „kinesio tape” egy olyan világszerte népszerű és kedvelt sportgyógyászati segédeszköz, amely amellett, hogy kiemelkedő hatékonysággal bír, használata semmilyen mellékhatással nem jár.

 

 

Széles körben alkalmazzák az erősítő, korrigáló és regeneráló hatását a sportgyógyászatban, a rehabilitációban és a megelőzésben egyaránt.

Feltalálója a japán származású Dr. Kenso Kase orvos és kiropraktőr, aki az 1970-es években alkotta meg a kineziológiai szalagot versenysportolók számára. Nemzetközi szinten a kétezres években vált széleskörűen ismertté, és indult megállíthatatlanul világhódító útjára. A kineziológiai szalag abban különbözik az elődjeként használt merev ragasztószalagoktól és rögzítésektől, hogy teljes mozgásszabadságot biztosít a felhasználója számára. Sikerének titka azonban nem merül ki ennyiben.

A korlátlan mozgásszabadság mellett a kineziológiai szalag további előnye, hogy úgy képes a fájdalom csökkentésére, hogy közben nem tartalmaz semmilyen kémiai hatóanyagot. Olyan rugalmas pamutszalagról van szó, amelynek lég- és vízáteresztő képessége kényelmes viseletet tesz lehetővé. Felhelyezése bőrbarát, mégis tartós, és gyorsan száradó akril ragasztóval történik.

A kineziológiai szalag széleskörűen felhasználható segédeszköz, amely felgyorsítja az izom- és ízületi problémák gyógyulását. Helyreteszi a sérült lágyszövetet, felgyorsítja a nyirok- és vérkeringést, csökkenti a fájdalmat, valamint az izomgörcsök és gyulladások kialakulásának esélyét. Alkalmazható többek közt a sportgyógyászatban sportsérülések, gerincproblémák gyógyításában és műtéteket követő rehabilitáció során. Felhelyezése kizárólag szakember által történhet meg, mert megfelelő háttérismeret szükséges a testre való ragasztáshoz!

A különböző színű kineziológiai szalagok mindenben megegyeznek egymással. A színek a színterápiában kapnak szerepet, azaz a megfelelő szín megválasztásával méginkább felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.
 

Ragasztós tape bandázsok

A ragasztós bandázsok sportolási és gyógyászati célra alkalmas, egyszer használatos segédeszközök. Elsősorban boxolók használják a boxkesztyűjük alatt, de más küzdősportokban is készítenek bandázst az ujjak köré a stabilitás, tapadás és a bőr védelmének érdekében.

A ragasztós bandázs merev textil anyagból készül erős, mégis bőrbarát ragasztóval. Felhelyezése előtt biztosítani kell, hogy a bőrfelület száraz, zsírmentes, szőrtelen és ép legyen. Fontos, hogy a bandázs ne kerüljön sérült, irritált, esetleg bármilyen bőrbetegségben szenvedő vagy akrilra érzékeny bőrre! Véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett, vérzési rendellenesség fennállásánál tilos a bandázs használata! Eltávolítása benedvesítés után, a szőr növekedésével megegyező irányban történő lehúzással a legegyszerűbb. Egyszeri használat után ki kell dobni.