Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megújulás fóliával – Hogyan varázsoljunk régi bútorokból újat?

Megújulás fóliával – Hogyan varázsoljunk régi bútorokból újat?

Otthonunkat időről-időre szeretjük megújítani, felfrissíteni. Sokszor ez nem azt jelenti, hogy a teljes bútorzatot lecseréljük, egyszerűen csak szeretnénk új színeket, esetleg új stílust vinni a már megszokott lakhelyünkbe.

 

 

Könnyen elérhetjük a vágyott új hangulatot úgy is, ha egy-egy kiszemelt berendezési tárgyat kedvünk szerint átalakítunk. Türelemmel és némi kézügyességgel a bútor fóliázás is megoldás lehet bútoraink felújítására. Látványos lesz a változás, és ráadásul egy kis vállalkozó kedvvel magunk is bátran elvégezhetjük a munkát, nem szükséges hozzá szakember bevonása.  

Bemart szekrény fóliázása

A nem sík felületű, bemart szekrényajtók fóliázásához csak néhány eszköz szükséges: a kiválasztott fólia, szike, hajszárító és egy rongy a simításhoz. Mindezek mellé nélkülözhetetlen „kellék” a türelem. Ne keseredjünk el, ha elsőre nem sikerül! Bemart felület fóliázásakor nem spórolhatjuk el a próbálkozásokat, ez a típusú fóliázás nem könnyű feladat, de kellő kitartással elérhetjük a kívánt eredményt.

Egyfelől nem mindegy, hogy milyen felületre kerül a fólia, ezt is ki kell kísérletezni. Másfelől a hajszárító használata talán elsőre könnyűnek tűnik, de itt is tesztelnünk kell a hőfokozatot. A forró fokozat hatékony, de vigyázni kell vele, mert a bútorlap eredeti fóliáját is felhúzhatja.

Technika

A fóliázás során választhatjuk azt a megoldást, hogy szépen haladva, részleteiben nyomjuk ki a levegőt a vájatokból. A bemart felületű profilt fokozatosan fóliázzuk, a mélyedéseknél hajszárítózzuk a felvitt réteget, és közben a puha ronggyal dolgozzunk a mélyedéseknél. Választhatjuk azt a technikát is, hogy egyszerre az egész felületet fóliázzuk, majd a hajszárító segítségével és a szike használatával – apró szúrások a fóliába – hajtjuk ki a levegőt a két réteg közül. Érdemes mindkét verziót kipróbálni, eldől, hogy kinek melyik technika bizonyul jobbnak.

Minőség

Ahogy minden más esetben, a bemart felület fóliázásánál is számít, hogy milyen minőségű réteget teszünk fel. Egyrészt hő hatásának lesz kitéve, másrészt egy már meglévő felületre kerül fel. Széles a kínálat a Fóliás Juci webáruházban minőségi öntapadós fóliák terén, ezek jelentősen könnyítik munkánkat. Ha biztosra akarunk menni, készíthetünk tesztdarabokon próbamunkákat is, mielőtt élesben neki látnánk bútorunk profiljának. A hajszárítóval is tökéletes eredményt tudunk elérni, de szintén könnyíthetünk a munkafolyamaton, ha rendelkezésünkre áll szabályozható hőlégfúvó.