Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hogyan alakítsunk ki a tökéletes teraszt?

Hogyan alakítsunk ki a tökéletes teraszt?

Amennyiben rendelkezik az ember egy talpalatnyi szabad területtel a lakása vagy háza körül, akkor érdemes úgy kialakítani, hogy otthonosan, kényelmesen érezze magát, ha fáradtan hazatér egy nyári este.

 

Nem számít a méret, a fő az, hogy funkcióját betöltse az erkély vagy terasz, esetleg a balkon: pihenés, feltöltődés, meghitt beszélgetések helyszíne legyen. Akad néhány olyan örök érvényű tipp, amely segít édenibb hangulatot varázsolni a kicsit ellaposodó teraszunkból. Miért? Mert van olyan napja az embernek, mikor kicsit kiszakadna a világból, elvonulna egy csendes, ismerős, édeni környezetbe, hogy töltekezzen.

Növények

Nem mindenki születik kertésznek, valaki örül, ha a kapott növény vagy virág az első telet túléli. Erre is remek tippet adnak a szakemberek: ültessünk a teraszunkra olyan növényeket, amelyek az igénytelenebb fajták közé tartoznak! Legyen csak zöld vagy színpompás virágos, varázsoljuk a magunk mércéjéhez igazítva igazi oázissá a kinti kuckónkat.

Egyszerű cserép helyett színpompás kaspó!

Ez is öltözteti a teraszunkat, a benne található virágainkat. Bónuszként egyszerűbb megmagyarázni a nyaraláskor felkért szomszéd néninek, aki öntözi a növényeket, hogy melyik növény mennyire vízigényes.

Áradjon a fény!

Vagyis pontosabban az esti hangulat fénye! Manapság annyira vagány izzókat, izzósorokat, lampionokat lehet beszerezni szinte fillérekért, hogy nem lehet akadály egy jó kis kinti hangulatvilágítás. Esetleg tartasz a szúnyogoktól? Ez sem lehet akadály, hiszen a forgalomban lévő füstölő szúnyogriasztók nagyon értik a dolgukat!

Fontos a textíliák szerepe!

Akár árnyékolnak, akár csak letakarják a kinti ülőgarnitúrát, a textíliáknak is nagyon nagy szerep jut a dekorációban és a hangulatteremtésben. Ízlésünknek megfelelően játszadozhatunk a textúrákkal is: bárányszőrrel, érdes vászonnal, pihe-puha polárral. A padlózatra lefektetett műfűnek is hangulatjavító hatása van, olyan, mintha visszatérnénk a természetbe.

Teraszbútorok

Ha a szokottnál eltérőbb bútorokat szeretnénk kihelyezni a teraszunkra, akkor szerezzünk be raklapbútorokat! Előnyük, hogy akár magunk is elkészíthetjük, attól a ponttól, hogy megvesszük a nyers raklapot, addig a pontig, míg ráhelyezzük az óriási párnáinkat. A végeredmény stílusos és trendi lesz.

Az asztal kérdésben az lesz a döntő, hogy milyen tevékenységeket fogunk végezni az asztalon: tárolás, alkotói tevékenység, étkezés, stb.

Belső téli kert

Előfordul, hogy olyan lakásba költözünk, ahol már nincs meg a terasz, beépítették évekkel korábban. Ezt nevezhetjük akár téli kertnek is, melynek igen nagy előnye, hogy mindig széltől és esőtől védett lesz. Nyáron hűthető légkondival, télen fűthető, mivel a lakás szerves része. Ebben az esetben is kialakíthatunk egy csendes, növényektől hemzsegő belső oázist, ahova a nap végeztével visszavonulhatunk pihenni, elmélkedni, alkotni.