Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hogyan ragasszunk OSB lapot?

Hogyan ragasszunk OSB lapot?

Az OSB lapok faanyagát készítés során préseléssel, ragasztással állítják elő. Ezután lehet őket forgalomba hozni, és olyan helyeken felhasználni, mint a bútoripar, asztalos munkálatok.

 

 

Az OSB lapok készítése közben milyen ragasztóanyaggal dolgoznak?

Ragasztóanyagnak hívjuk azokat az anyagokat, amelyek összekötik az azonos, esetleg a különböző anyagból álló elemeket. A ragasztás erőssége függ attól, hogy milyen a ragasztó tapadása az egyes munkafelületekhez, mennyire tisztítottuk le a munka megkezdése előtt. Ragasztás során a ragasztandó anyag és a ragasztó között kölcsönhatás lép fel, ez a ragasztókötés. A ragasztóanyagokat érdemes csoportokra bontani attól függően, hogy miből készült:

  • Természetes anyagokból készült ragasztók (növényi, állati vagy ásványi eredetű)

  • Szintetikusan előállított ragasztók

Hogyan történik a ragasztás a faiparban?

A faiparban ragasztásról beszélünk akkor, ha két falfelület között létesül ragasztókötés. Ebben az esetben a ragasztó anyag a fa kémiai szerkezetét nem alakítja át, csupán a folyékony halmazállapotú ragasztó beszivárog a faanyag repedéseibe, hézagaiba, sejtközeibe. Ezt követően a megszilárduló ragasztóanyagnak köszönhetően olyan kemény lesz a ragasztott felület, hogy csak mechanikai úton lehet majd szétszedni.

Roncsolódhat-e a ragasztott fa?

Igen. A ragasztott faanyag roncsolódhat akkor, ha nagyobb fizikai erőnek van kitéve. Az OSB lapok előállítása során azonban pont azt próbálják elkerülni, hogy ez a roncsolódás bekövetkezzen. Az OSB lapokat összeragasztó anyagokat szigorú minőség-ellenőrzésnek vetik alá, az alábbi szempontok szerint:

  • Ellenálló-e a vízzel, penészgombával, gombával szemben?

  • A ragasztó tartóssága.

  • A ragasztó anyag ne rongálja a famunkáláshoz szükséges szerszámok éleit.

  • Általános üzemi felhasználás közben is kifogástalan legyen a minősége.

  • Fokozatokra bontható legyen a vízállóság mértéke, melyet szabványban rögzítettek.

  • A ragasztó szilárdsága a fa összetartó erejére emlékeztessen.

Az OSB lapok ragasztása

A kész OSB lapokat nem minden esetben szeretnénk külső felületen megjelenő eszközzel rögzíteni. Ennek lehet esztétikai vagy szerkezeti oka is, de egy a kérdés, hogy mit is tehetnénk ekkor? Lehet olyan termékeket használni, amik a piacon is elismertek, jó minőségű fát ragasztó anyagok, vagyis wood glue-k. Ezekre általánosságban jellemző, hogy minden faanyaghoz használhatóak, így például az OSB-hez is. Az OSB ragasztásához korábbi évtizedekkel ezelőtt enyvet használtak, ami nagy ragasztószilárdságú anyag volt, de nem volt vele egyszerű bánni. Pont az egyszerűsége és könnyen kezelhetősége teszi értékes ragasztóvá a vízbázisú ragasztóanyagokat, mint amilyen a Gorilla Wood Glue. Ezen ragasztó különleges összetételű, vízálló, így kültéri és beltéri felhasználása is javasolt, akár asztalosoknak, akár hobbi barkácsolók számára.

Címkék