Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eszközök, amik megkönnyítik a betegápolást

Eszközök, amik megkönnyítik a betegápolást

Sokan nem is gondolják, de az otthoni betegápolás során számtalan apró részletre kell figyelni. Egy ágyban fekvő, magatehetetlen beteg napi 24 órás felügyeletet igényel, és a tisztálkodástól a gyógyszerek adagolásáig millió teendőt kell ellátni körülötte.

Szerencsére ma már minden egyes feladathoz megtalálható a megfelelő eszköz, ami nemcsak a beteg, hanem az Ön életét is kényelmesebbé teszi.

Gondoskodni kell a megfelelő higiéniáról

A betegápolás során a higiénia mindig egy sarkalatos kérdés. A nehezen mozgó hozzátartozó esetén, aki ágyhoz van kötve, sajnos az olyan kiegészítőkre is gondolni kell, mint az ágytál, a vizeletgyűjtő kacsa vagy éppen a szobai vécé. Az ágyra ilyenkor érdemes matracvédő lepedőt húzni, vagy betegalátétet helyezni. Ugyancsak hasznos – és egyben szükséges – a különféle eszközök és tárgyak fertőtlenítése is, amihez rengetegféle készítmény közül választhat.

A higiénia része a rendszeres tisztálkodás is. Ha a beteg képes egyedül fürödni, zuhanyozni, akkor is fontos, hogy a fürdőszoba elő legyen készítve a számára. Mit is jelent ez? Azt, hogy a kádba csúszásgátló szőnyeget kell helyezni, valamint egy vagy több kapaszkodó felszerelése is szükséges. A fürdetéshez használható zuhanyszék és kádbelépő azok az eszközök, amik mind nagy segítséget jelentenek a beteg és a gondozó számára.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy amennyiben a beteg valamely testrészét nem érheti víz, akkor gondoskodni kell annak megóvásáról. Ha például gipszet visel a lábán vagy a karján, akkor mindenképpen be kell szerezni egy fürdőzsákot.

Fontos a megfelelő testápolás is

A betegápolás során ugyanolyan fontos a megfelelő samponok, tusfürdők és krémek kiválasztása, mint az egészséges emberek esetén. Arra azonban figyelni kell, hogy a termékek megfeleljenek a célnak, azaz ápolják az érzékeny, gyakran kiszáradt bőrt, és ne irritálják azt. Az Értéksziget webáruházában számtalan olyan készítményt találhat, amik prémium minőséget képviselnek, és kifejezetten betegápoláshoz lettek kifejlesztve.

A legpraktikusabbak erre a célra a 2 és 3 az 1-ben termékek, így egyszerűbbé tehető ugyanis a fürdetés, hiszen nem kell a kozmetikumok között váltogatni.

Amennyiben a beteg nem fürdethető, arra is van megoldás: a mosdatószivacsok és testlemosók mellett ilyen esetben habsampont sem árt otthon tartani, amivel víz nélkül végezhető el a hajmosás.

Egyéb praktikus kiegészítők

Egy beteg számára gyakran az olyan egyszerűnek tűnő rutinok is nehézségbe ütköznek, mint az ágyra történő leülés, vagy az asztalhoz való lehajlás. Ilyenkor lehet hasznos egy ágymagasító, így nem kell új fekhelyet beszerezni. Ha pedig ágy, akkor a párnaemelőt is érdemes megemlíteni, aminek segítségével kényelmesebbé tehető a beteg számára a fekvés.

A felsoroltakon kívül még számos hasznos kiegészítőt találhat a betegápoláshoz, amik legalább részben egyszerűbbé teszik a hétköznapokat.