Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lemezen és koncerten a világzenei supergroup az Ötödik Évszak

Lemezen és koncerten a világzenei supergroup az Ötödik Évszak

Egyfajta világzenei supergroupként alakult meg két évvel ezelőtt az Ötödik Évszak, amely most elkészítette bemutatkozó lemezét. A Ne rejtsd el című anyagot szombaton mutatják be a Fonó Budai Zeneházban.

 

 

 

    Az Ötödik Évszak tagjai több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartet, Magyar Állami Népi Együttes) váltak ismertté és szereztek tapasztalatot. Akusztikus zenéjüket pozitív, játékos, emberközpontú gondolatok jellemzik - áll az albumot gondozó Fonó ajánlójában.
    A zenekarban a francia apától és magyar anyától született Izabella Caussanel énekel, aki három éve költözött Budapestre és a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán tanul. Mellette Hegedűs Máté (hegedű) szerepelt a Hegedűs Együttesben, Csoóri Sándor "Sündi" (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének) a Buda Folk Bandben és a Dresch Vonós Quartetben, Zimber Ferenc (cimbalom) a Magyar Állami Népi Együttesben bizonyított, Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének) pedig Lajkó Félix zenésztársa volt.
    Az Ötödik Évszak muzsikájában a magyar népi hagyományok és a francia sanzon találkozik. A dalok alapját a Kárpát-medencei népzene adja, ebből nyitnak az improvizatív műfajok felé, felhasználva József Attila, Szép Ernő, Csoóri Sándor és Victor Hugo költeményeit. Az együttest a világzenei expo, a Womex zsűrije (a hét szamuráj) beválogatta az idei budapesti fesztivál showcase fellépői közé, koncertjüket a Müpából az egész világon követték a Womex webes felületén a világzenei szakemberek, fesztiválszervezők, újságírók, zenei szerkesztők.
    A lemezen közreműködött Takács Ádám (hegedű).

MTI

Fotó:August Columbo fotója a Pexels oldaláról