Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tíz év után indul újra a Rockinform

Tíz év után indul újra a Rockinform
Zsiska Ferenc

  Szinte pontosan tíz év szünet után indul új produkcióval a Rockinform magazin csapata - ezúttal már csak online. A régi stáb nagyobb része aktivizálta magát, de fokozatosan bővül majd a keretet újabb emberekkel is. Mivel az újságírók egy része – a tíz év alatt- más médiumoknál kötött ki, arra jutott a szerkesztőség, hogy egyrészt ez egy „gyűjtő oldal” lesz, ahol megtalálhatóak lesznek a munkatársak máshol megjelent korábbi cikkei, de értelemszerűen friss információkkal-írásokkal is rendszeresen lehet találkozni a rockinform.hu -n.

 

 

A tizennyolc éves pályafutás során megjelent – nyomtatott- Rockinformok is elérhetőek lesznek a weboldalon. Minden héten, a „Lapozz bele” rovatban kompletten kiolvasható lesz egy-egy újság. A stáb fotósainak korábbi felvételeiből is indul egy izgalmas sorozat, melyek kiemelkedő koncertekhez kapcsolódnak, indulásnak mindjárt itt az Aerosmith 1993-as és a Rolling Stones 2007-es koncertje. Az újság hagyományait követve, zenei stílusokban továbbra is a sokszínűség a cél, miként a korszakok tekintetében is – a kezdetektől napjainkig terjed az idősáv. Az „új idők szavát” követve, a felületen hang és videóanyagok is szerephez jutnak.

Interjú Hímer Bertalan Payával lapalapító, főszerkesztővel.

- Azt tudom, hogy dédelgetted a visszatérést, de mikor és hogyan konkretizálódott a terv?

- Igazából én már eltemettem magamban ezt a sztorit. Elengedtem. Mondhatjuk, hogy a Rockinform magazin tizennyolc éves működése volt az „életem fő műve”, a leghosszabb időszak, amit egy produkcióban töltöttem, de a tíz éves szünet, ami a megszűnés után jött, elég idő volt arra, hogy le tudjam zárni magamban ezt a történetet. Szóval, én nem terveztem, hogy ezzel még valaha foglalkozom.  Aztán nyáron, egy közeli barátom – aki később az indulást is finanszírozta- jelezte, hogy ő megvette a domain nevet és újra índítaná a Rockinformot. Akkor még, a sok munkám miatt, nem lovaltam bele magam ezzel kapcsolatos tervekbe. De jött a Covid második szakasza és több tevékenységem – leginkább a koncertszervezés- földbe állt és adódott némi szabadidőm. Októberben kezdtünk beszélgetni a produkcióról, aztán novemberben indult a munka.  És most, február elejére jutottunk el oda, hogy már megoszthatjuk a produktumot a közönséggel. Egyébként már az indulásnál több könyvnyi anyag található az oldalunkon! Szóval, van mit olvasni.  

- Kik folytatják a munkát, kiknek a cikkeivel találkozhatunk?

- Első körben kerítettem egy web dizájnert, és nekifogtunk a munkának. A struktúra, tartalom és egyéb dolgok meghatározása után indult a volt kollégák felkutatása. Illetve az előbb emlegetett barátom intézte az adminisztrációs dolgokat, ami a weboldal kiadója-működtetője részéről szükségeltetik. A volt kollégák nyolcvan százaléka jelzett vissza, hogy újra hadrendbe áll az induló rockinform.hu –nál.  Mivel az újságíróink egy része – a tíz év alatt- más médiumoknál kötött ki, arra jutottunk, hogy egyrészt ez egy „gyűjtő oldal” lesz, ahol megtalálhatóak a munkatársak máshol megjelent korábbi cikkei is. Szóval, első körben, az aktívabb négy-öt ember anyagait raktuk föl – köztük az enyémeket is, persze.

Itt megjegyezném, hogy az újság megszűnése utáni években négyen kaptuk meg az „Év zenei újságírója” megtisztelő titulust egy szakmai grémiumtól. Magyarul, a korábban Rockinformnál dolgozó, de azt követően is aktív újságírók közül Andrásik Remo, Hegedűs István, Rozsonits Tamás és én is díjazottak lettünk ebben a kategóriában.

Az indulás utáni időszakban, tervezzük új emberek felkutatását is, mivel a meglévő munkatársak más elfoglaltságaik mellett írnak ide, a kapacitás bővítésre szükség lesz. Egyébként én is a főállású munkám és a más irányú újságírói tevékenységeim mellett szerkesztem a weboldalt. A Rockinform egy „ügy”, ahogy egy barátom fogalmazott, mikor megtudta, hogy újra indulunk. Elkötelezett emberek adják a munkájukat ezért az ügyért. És! Kísértetiesen hasonlít a szituáció, az 1992-es indulásunkhoz, mivel akkor is pénz nélkül dolgoztak a kollégák.

- Inkább magazin vagy hírportál jellege lesz az új Rockinformnak?

 - Az utóbbi 10-20 évben sokat változott az újságírás, főleg az online működési dömpingben. Rövid, lényegre törő cikkeket olvasnak az emberek, így ezen a vonalon is kielégítjük az igényeket, de a Rockinform korábbi olvasóbázisa, egy szakmaibb, részletesebb, lexikális, „történelem feldolgozó” elvárással is él felénk, ennek is meg kell felelnünk. 

Igyekszünk az eddig megjelent Rockinformokat is elérhetővé tenni. Minden héten, a „Lapozz bele” rovatunkban kompletten kiolvasható lesz egy adott újság a múltból. Fotósaink korábbi felvételeiből is közreadunk sorozatokat, melyek kiemelkedő koncertekhez kapcsolódnak, indulásnak mindjárt itt az Aerosmith 1993-as és a Rolling Stones 2007-es koncertje – az „Archívum” rovatban. Az újság hagyományait követve írunk lemezekről, koncertekről, könyvekről, lesznek rövidebb-hosszabb interjúk, hírek, de néhány „átvett” anyag is kikerül a felületre. Ha máshol látunk olyan cikket, amit fontosnak tartunk, azt is megosztjuk az olvasóinkkal. Ezen kívül, a tervek között szerepel hang és videó-felvételek közreadása is, egy-egy interjúról. Ezekből már az induláskor is lesz néhány. Szóval, cél a sokoldalúság – zeni stílusban is.

Egyébként, nyomtatott zenei magazinok közül a Rockinformnak volt legelőször online felülete! Látva a piaci változásokat, mi 2000-ben már elindultunk weben is - a nyomtatott mellett. 2021-ben sajnos a nyomtatott verziónak nincs piaci realitása, így marad az online verzió.

De azt is megemlíthetjük, hogy az 1992-es indulásunkkor, mi voltunk az egyetlen vidékről – Miskolcról- szerkesztett országos print magazin.

- Milyen érzések kavarognak benned, hogy ha nem is nyomtatásban, de feléled a lap?

- A nyomtatott az a szívem csücske volt! Amikor kijön egy lapszám a nyomdából, az nagy boldogság. Kézbe venni az alkotást, a produktumot… Varázslatos hangulat, meg az az illat! Őszintén, kicsit könnybe is lábad a szemem, ha ezekre a pillanatokra visszagondolok.

Az is jó érzés volt, az eltelt tíz évben, hogy rengeteg visszajelzést kaptam az újsággal kapcsolatban. Közösségi felületeken, koncerteken. Az Ifiházban tavaly volt egy közönségtalálkozó is a Kapuzörgetőkkel, ahol öt egykori rockinformos tartott élménybeszámolót.

Sokan emlegetik a lapot igazodási pontként, meghatározó orgánumként. Sok zenész, lemezgyűjtő, koncertlátogató, zenerajongó mondja, mikor összefutunk, hogy kedvenc olvasmánya volt a Rockinform annak idején. Szóval bízunk benne, hogy komoly érdeklődés lesz ránk megint.