Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hogyan tehetjük biztonságosabbá az okostelefonunkat?

Hogyan tehetjük biztonságosabbá az okostelefonunkat?

Az elmúlt napokban komoly zűrzavart, és anyagi kárt is okoztak a tömegesen kiküldött, csomag érkezéséről szóló csaló SMS-ek. Az incidens felhívja a figyelmet arra, hogy okostelefonok esetében is kulcsfontosságú a megfelelő védelem. Az ESET szakértői segítenek, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes betartani a készülékünk, és a rajta tárolt személyes adataink védelme érdekében.

 

 

  • Biztonságos lezárás

 Mindig zárjuk le biztonságosan készülékünket, kerülve az egyszerű, gyenge jelszavak használatát (pl. 1234). Ha van rá lehetőség, használjunk biometrikus azonosítót is (pl. ujjlenyomat).

 

  •  Hivatalos áruház használata

 Fontos, hogy csak megbízható áruházakból töltsünk le applikációkat! A nem hivatalos alkalmazásboltokat nem ellenőrzik olyan szigorúan, ezért nagyobb az esélye, hogy rosszindulatú alkalmazásokat töltünk le.

 

  •  Alkalmazások engedélyezése

 Az alkalmazások telepítéskor különféle engedélyeket kérnek. Ezeket érdemes átolvasni, és ha valami gyanúsat észlelünk, másik applikációt keresni.

  •  Biztonsági szoftver használata

 Az ismert, megbízható biztonsági szoftverek védelmet nyújtanak kiberfenyegetések és trójai fertőzések ellen, blokkolják a gyanús weboldalakat, és biztosítják az érzékeny adatok védelmét.

  •  Titkosítás, biztonsági mentés

 Minden fontos fájlunkról készítsünk egy másolatot, amelyet az eszközünkön kívül tárolunk. Így ha sérülnek vagy elvesznek az adatok, rendelkezésünkre áll egy biztonsági mentés, amellyelhelyreállíthatjuk a dokumentumokat.

  •  Legyünk tisztában a veszélyekkel

 Okostelefonok esetében a kártevők és rosszindulatú alkalmazások mellett gyakori problémát jelent az adathalászat és egyéb átverések is, ahogy ezt a legutóbbi incidens mutatja.

  •  Velünk nem történhet meg?

 Ne gondoljuk azt, hogy hétköznapi felhasználóként nem vagyunk elég értékesek a bűnözők számára. A csalók nem konkrét célpontokat támadnak, tömegesen próbálkoznak, hogy minél több gyanútlan felhasználót tévesszenek meg.
 További információ:
 www.eset.com

OTS/MTI

Címkék