Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Prototípus-győzelem a Hungaroringen

Prototípus-győzelem a Hungaroringen
Zsiska Ferenc

Gyenge rajt és egy látványos elfékezés után Miro Konopka nyerte a nagytúraautósok első futamát a Laptiming Kupán.

 

 

 

Az időjárás nem a legszebb arcát mutatta a Hankook Autós Gyorsasági Országos Bajnokság és FIA Közép-Európai Zóna Bajnokság nyitóversenyén a Hungaroringen. Felhős időben, hétfokos levegőhőmérséklet mellett rajtolt el a nagytúraautók első futama, a versenyzők a rajt után nem is nagyon találták a tapadást.

Különösen a prototípusok szenvedtek az első féktávon, így az időmérőn második Marcin Jedlinski vette át a vezetést Mercedes AMG GT3-asával. Az LMP-autók idővel magukra találtak, különösen Miro Konopka villogott: az időmérőn ugyan csak negyedik lett, de gyorsan maga mögé utasította a Norma LMP3-assal versenyző Václav Janíkot, néhány kör alatt pedig Jedlinskit is utolérte.

A kilencedik körben Konopka támadást indított Jedlinski ellen, de a négyes kanyar előtt csúnyán elfékezte magát, centimétereken múlt egy nagy ütközés. A baleset végül elmaradt, Konopka pedig a következő kör elején, a célegyenesben kényelmesen átvette a vezetést Jedlinskitől.

A szlovák versenyző a leintésig megnyugtató, több mint három másodperces előnyt épített ki, a harmadik helyen Janík ért célba 8,5 másodperces hátránnyal. A magyar bajnoki értékelésben Ifj. Bóta István érte el a legjobb eredményt: a rajt után visszaesett ugyan a mezőny sűrűjébe, de később egészen az abszolút tizedik helyéig lépett előre.

OB, FIA CEZ D4 GT, TC-3500, D5, 1. verseny:

1. Miro Konopka (ARC Bratislava, Ligier LMP2) 26:38.778
2. Marcin Jedlinski (Olimp Racing, Mercedes AMG GT3) +3.368 mp.
3. Václav Janík (Janik Motorsport, Norma LMP3) +8.569 mp.
...
10. Ifj. Bóta István (Car Competition, Ferrari 488) +1 kör

Forrás:Laptiming Kupa Sajtóiroda

Fotók:SpeedLight Photo Agency