Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

7 tipp a biztonságos online vásárláshoz

7 tipp a biztonságos online vásárláshoz

Évente hatalmas dollármilliárdokat költenek online vásárlásra világszerte! Noha a legtöbb tranzakció eseménytelen lesz, a vásárlások biztonsága nem magától értetődő. Összegyűjtöttünk nektek egy csokorban 7 tippet, hogy segítsünk felkészülni és biztonságosan vásárolni.

 

 

Tudom, az ellenállhatatlan akciók arra sarkalnak, hogy egy olyan webshopról vásárolj, amely a világ másik felén van és azt sem tudod megkapod-e a terméket vagy sem. Az elképesztő jó választék és szuper olcsó ár jó indok lehet, hogy most cselekedj. Viszont jobban jársz, ha ott vásárolsz, ahol a választék jó, a vásárlás biztonságos, a szállítás gyors és még a termék csere/visszavétel is megoldható. A vásárlás soha nem volt ilyen egyszerű és kényelmesebb a fogyasztók számára. A COVID korában pedig még egészségügyi okokból is biztonságosabb, mint kimenni a sok ember közé. Na de gondold végig, mi van a rossz fiúkkal? Biztos hallottad, hogy itt-ott egy ismerősnek soha nem érkezett meg a megrendelt termék, és ami még rosszabb a kártyáját lehúztak, a pénz után meg futhat. Az Europol adatai szerint idén a Covid alatt még jobban növekedtek az ilyen bűncselekménye. Nyugalom. Noha kissé riasztó, ezek a statisztikák nem akadályozhatják meg az online vásárlást. Egyszerűen használnunk kell a józan eszünket, utána kell nézni a cégnek, és a szakemberek gyakorlati tanácsait kell követni. Itt gyűjtöttünk össze pár alapvető irányelvet a magabiztosan vásárláshoz!

1. Vásároljon ismert, megbízható online áruházaktól!

Ha például egy új cipőt kell, akkor érdemes egy megbízható webhellyel kezdeni. A keresési eredményeket el lehet téveszteni, különösen akkor, ha elsodródik a linkek első oldalain. Mindannyian tudjuk, hogy azért van egy jó pár nagy webshop Magyarországon, amely nem csak biztonságos, de nem fog elszaladni a pénzünkkel. Érdemes vigyázni a webshopok nevével és a weboldal kiterjesztésekkel (például .net a .hu helyett, stb) – ezek az online világ legrégebbi trükkjei. Igen, ezeken a webhelyeken a termék árai csábítónak tűnhetnek, de így becsaphatják a vevőt, hogy az simán megadja minden adatát!

2. Figyeljen oda a „zárra”!

SOHA ne vásároljon semmit, megadva bankkártyád adatait olyan helyről, amelyre nincs telepítve az SSL (Secure Sockets Layer) titkosítás – legalábbis. Ezt egyből látod! Ha az adott webshop rendelkezik SSL-lel, akkor a web címe nem http-vel, hanem HTTPS-sel kezdődik. Megjelenik egy lezárt lakat ikonja, általában az URL bal oldalán a címsorban vagy az állapotsorban lent; ez a böngésződtől függ. A HTTPS ma már a nem vásárlási oldalakon is alapfelszereltség, elegendő ahhoz, hogy a Google Chrome bármelyik oldalt az extra S nélkül “nem biztonságosként” jelezze.

3. Ne ossza meg minden adatát!

Az online vásárláshoz nincs szükséges az Ön személyszámára vagy a születésnapi adataira. Azonban, ha ezek az adatok a szélhámosok kezébe kerülnek, a hitelkártyája számával együtt, akkor sok kárt okozhatnak. Ne segítse a csalókat abban, hogy személyazonossági adataihoz férjenek hozza! Figyeljen oda, hogy csak a legszükségesebb és a legkevesebb adatot adja meg, a legtöbb vásárláshoz ez teljesen elégséges.

4. Válasszon erős jelszavakat!

Nemzetközi felmérések szerint az online vásárlók 11%-a naponta cserél jelszót, bár valószínű ezek vagy paranoid emberek, vagy pedig hazudnak. A túlnyomó többség évente csak néhányszor változtatja meg a jelszavát az adatai védelme érdekében (27 %), vagy valószínűbb, hogy soha meg sem teszi (35 %). Ha te is inkább az utolsó csoportba tartozol, akkor inkább figyelj arra, hogy feltörhetetlen jelszavakat használj. Nincs annál fontosabb, főleg banki tevékenységkor és az online vásárlásnál. Az egyedi jelszó létrehozására sok hasznos tippet találsz az interneten, de manapság a weboldalaknál is kapsz rá figyelmeztetés. Persze azt is tudni kell, hogy még a legtökéletesebb jelszó sem tökéletes. Mit tehetsz? A jelszó kezelővel (password manager) hozz létre feltörhetetlen jelszót. Ez a program nyomon is követi majd őket, megjegyzi és így nem kell gondolkodni rajta.

5. Ellenőrizze le folyamatosan bankkártya mozgásait:

Ne várja meg, hogy a számlája a hónap végén megjelenjen. Rendszeresen nézzen utána, különösen az ünnepi szezonban, hogy megtekinthesse hitelkártyájának, betéti kártyájának és folyószámlájának elektronikus kivonatait. Persze azoknál, akiknél be van kapcsolva az sms küldés érdemes ahogy érkezik egy sms, azonnal szemügyre venni! Keressen olyan mozgásokat, tranzakciókat, amelyek gyanús adatokat talál. Feltétlenül csak hitelkártyával érdemes online vásárolni. Ha betéti kártyája sérül, a csalók közvetlen hozzáférést kapnak a banki pénzeszközökhöz. Ha valami furcsaságot lát, vegye fel a telefont, intézkedjen, hogy gyorsan oldja azt az ügyet. Hitelkártyák esetén csak akkor fizesse meg a számlát, ha tudja, hogy az összes költsége pontos. 30 nap áll azonban rendelkezésére, hogy értesítse a bankot vagy a kártyakibocsátót a problémákról; utána jár nekik a leszámlázott díjak.

6. Lehetőleg ne a nyilvános hot spotot használva vásároljon!

Ha még is másképp nem tudja megoldani, akkor figyeljen oda a következőkre: olyan kávézóban üljön be inkább, amit már ismer és tudja, hogy ők biztonságos internetet szolgáltatnak, például egy Starbucks vagy Cafe Frei.

7. Ellenőrizze le az online üzletet ahol vásárol!

Ha ódzkodik egy webhelytől, akkor inkább járjon utána! Nézze meg az online bejegyzéseket és értékeléseket, akár a Google v a cég Facebook oldalán. Ha olyan véleményekkel találkozik, amik alapján inkább nem vásárolná, akkor ne is tegye. Azért oka van annak, ha valaki rendelt és még mindig vár a csomagra. Egy megbízható cég biztosan nem tenne ilyet. Bízzon ösztöneiben, azok nem fogják megvezetni! Továbbá feltétlenül győződjön meg róla, hogy a cégnek van konkrét címe és működő telefonszáma, mert ha még is rosszra fordulnak a dolgok, akkor van hová panaszt tenni. Inkább hívja őket, mielőtt megrendeli a terméket, tisztázza a visszaküldési szabályokat és nyitott kérdéseit.

Forrás:https://www.alphasonic.hu/