Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Sony közreműködik a római okos város kísérleti projektben

A Sony közreműködik a római okos város kísérleti projektben

A Sony közreműködik a római okos város kísérleti projektben, amely javítja a tömegközlekedést és a gyalogosok biztonságát.Három kísérlet indul júniusban a forgalmi dugók, a parkolásból eredő szennyezés, a gyalogos balesetek és a buszos tömeg csökkentése érdekében. A Sony legújabb IMX500 képérzékelője az első olyan beépített mesterséges intelligenciával rendelkező szenzor, ami chipfeldolgozás segítségével beazonosítja az adatvédelmi problémákat és lehetővé teszi a rendszer használatát a meglévő infrastruktúra elemeivel.

 

 

A Sony Europe bejelentette, hogy az AI feldolgozóegységgel felszerelt IMX500 képérzékelői három, az Envision által szervezett okos város kísérlet alapját képezik Rómában, amik a városi közlekedés okozta környezetszennyezést és a gyalogos átkelőhelyen történő baleseteket hivatottak visszaszorítani.

A kísérlet fő célja az, hogy az IMX500 használatával létrejöjjön az okos parkolási rendszer, amely csökkenti a parkolóhelyek keresése által okozott környezetszennyezést és a forgalmi dugókat. A kísérlet során a  kezdeményezők arra törekednek, hogy egy mobilalkalmazás segítségével felbecsüljék azon rendszer a hatékonyságát, ami jelzi a sofőröknek a legközelebbi szabad parkolóhelyet.

A tesztelési folyamat az okos város rendszereiről készült tanulmányra épül. A rendszerek a tömegközlekedési hálózat kapacitását és növekedését hivatottak biztosítani a le- és felszálló utasokat számláló okos buszmegállókkal. A rendszer ezzel azonosítja az esetleges túlterhelést a buszok gördülékenyebb utasellátása és a költségoptimalizálás érdekében. Továbbá a sofőröket egy járdán működő, alacsony késleltetésű riasztórendszer fogja figyelmeztetni arra, ha egy gyalogos átkel az úton, így csökkentve a gyalogátkelőn történő balesetek számát.

A kísérlet várhatóan júniusban veszi kezdetét.

Az IMX500 az első képszenzor, ami mesterséges intelligenciával rendelkezik. A konfiguráció lehetővé teszi, hogy a kísérlet során olyan metaadatokat gyűjtsenek ki, amik a szabad parkolóhelyeket, egy zebrán átkelő gyalogost, illetve a buszról le– és felszálló utasok számát dolgozzák fel. Az adatvédelmi rendeletek értelmében a szenzor nem tárolja az információk gyűjtése során elkészült képeket. Ez a módszer csökkenti a sávszélességet igénylő hálózatok használatát és az energia- és kommunikációs költségeket, valamint hozzájárul az állampolgárok adatvédelmének biztosításához is.

A Sony Europe elkötelezett amellett, hogy támogassa az okos városok fejlesztését és megvalósítását, és a városok különböző problémáinak megoldásában a Sensing as a Service (SeaaS) üzleti modell használatával.

A nagyvárosokat érintő problémák: forgalom, torlódások és a gyalogosok biztonsága

A város vezetése szerint a forgalmi dugók kialakulásában meghatározó szerepe van a parkolóhelyet kereső autósoknak, ezért a kísérlet során megpróbálják számszerűsíteni a problémát. A Sony képalkotó és képérzékelő technológiái közösségi célokat is ellátnak, és illusztrálják, hogy az IMX500 képszenzor képes enyhíteni a zsúfolt városok problémáit.

A gyalogosok és a járművek közötti távolság a gyalogosok biztonságát mérő fő mértékegység. A kísérlet célja, hogy mennyiségi elemzés segítségével megelőzze a gyalogos baleseteket a kereszteződésekben a jelzőmechanizmusok segítségével.

Antonio Avitable, a Sony vállalati szövetségért és befektetésért felelős igazgatója az alábbiakat nyilatkozta: „Ez a projekt egyértelmű példája annak, hogy a Sony képérzékelő megoldásai a felhasználók érdekeinek szolgálása mellett képes az emberek adatainak védelmére is.”

Az IMX500 segít abban, hogy a fenntarthatóbb és élhetőbb városokkal kapcsolatos elképzeléseinket minél hamarabb megvalósíthassuk.”

A megvalósuló technológia

Róma belvárosában számos Genius típusú okosszenzort telepítettek. A tesztfázisban neurális hálózat kiépítésére került sor a rendelkezésre álló parkolóhelyek, valamint a buszmegállókban várakozó, a buszra le- és felszálló, valamint az gyalogos átkelések vagy az gyalogos átkelőknél várakozók számának azonosítására.

Minden Genius okosszenzor két érzékelőből áll, amelyek a környező utakra és a parkolóhelyekre fókuszálnak. Az érzékelők valós idejű, neurális hálózatok által kidolgozott adatokat küldenek a szabad parkolók pontos helyéről, a gyalogosok előfordulásáról és az autóbuszmegállókban sorakozó emberek számáról.

Ingyenes parkolóhely-alkalmazás

Az ingyenes parkolóhelyek pontos helye az okosszenzornak köszönhetően valós időben látható. Ezt követően az intelligens szenzorba integrált érzékelő neurális hálózat segítségével az adatokat azonnal feldolgozza, és elküldi a partnercég, az Envision felhőszoftver-platformjára. Az ingyenes parkolóhely koordinátáit valós időben mutatják a térképen, amely az adott terület felé tartó sofőr által használt mobileszközön jelenik meg.

A gyalogosok biztonsága

A megoldás a különböző helyszíneken megméri és összehasonlítja a gyalogosok jelenlétét. A neurális hálózat érzékeli a járókelőket az átkelőhelyeken, és fényjelzéssel figyelmezteti a járművezetőket.

Okos buszmegállók

A sor hosszára és a buszra fel- és leszálló emberekre vonatkozó adatokat az okosegységekben található érzékelő neurális hálózaton keresztül dolgozza fel, és küldi az Envision szoftverplatformnak. A felület a buszközlekedési hálózat tervezésének és ütemezésének javítása érdekében összesíti és elérhetővé teszi az adatokat a nyilvános buszhálózatot irányító személyzet számára. „Zsúfolt” jelzővel illetik azokat a járatokat, melyek túlterheltek, ezáltal elkerülhetők lesznek a teli buszok, könnyebben lehet menedzselni a közlekedési infrastruktúrát, és javítani a polgárok utazási élményét.

A kísérletet Róma városában több olasz startup vállalkozás együttműködésével és a Sony Europe támogatásával végzik.

Forrás:Sony