Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban

Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban

Augustin Hirschvogel 16. századi német rajzművész és üvegablakfestő ötvenhárom lapot számláló, vadászati témájú rajzsorozatából nyílik kiállítás Vadászat a reneszánsz idején címmel szombattól a Szépművészeti Múzeumban, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

 

 

    A vadászat a reneszánsz korban nem számított "úri passziónak": széles néprétegek gyakorolták, persze szegényebbek és gazdagabbak más-más vadakat elejtve - mondta el a kiállítás pénteki sajtóbemutatóján Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese.
    Augustin Hirshvogel rajzsorozata pontosan dokumentálja a korabeli vadászat módozatait, bemutatva a kor fegyvereit, ruházatát, állatvilágát és társadalmát is, így nem csupán a vadászat rajongói számára lehet érdekes - hangsúlyozta.
    Bodnár Szilvia, a kiállítás kurátora hozzátette: a sorozat a Hirschvogel család üvegablakfestő műhelye számára készült. A rajzok alapján megvalósult üvegablakok közül több is fennmaradt, ezek közül nyolcat - reprodukció formájában - a tárlat is bemutat.
    Augustin Hirschvogel a virágkorát élő Nürnbergbe született 1503-ban, Albrecht Dürer kortársaként - idézte fel a kurátor, hozzátéve: Dürer hatása a fiatalabb Hirschvogel művészetében egyértelműen megfigyelhető.
    Nürnberg városa 1525-ben tért át a protestantizmusra, ekkortól nem érkeztek megrendelések nagy méretű templomi üvegablakokra, a Hirschvogel-műhely ezért a kisebb, világi témájú munkákra állt át, ezek ugyanis rendkívül népszerűek maradtak.
    A kiállított rajzok a korszak legváltozatosabb vadászatábrázolásai; szarvasok, vadkanok, medvék, farkasok, rókák, nyulak, mókusok, foglyok és énekesmadarak elejtését vagy befogását ábrázolják, míg bizonyos lapok témája a solymászat vagy a halászat. A teljes, ötvenhárom darabos sorozatot most láthatja először a közönség - jegyezte meg a kurátor.
    Bodnár Szilvia hozzátette: a család legtehetségesebb tagjaként számon tartott Augustin Hirschvogeltől összesen mintegy száz rajz maradt fenn, a kiállítás tehát a grafikai életmű jelentős részét bemutatja.
    A most látható rajzokat Paulus Praun nürnbergi gyűjtő vásárolta meg a 16. század végén, majd két évszázaddal később II. Esterházy Miklós gyűjteményébe kerültek, amely 1871-től a Szépművészeti Múzeum anyagát gazdagítja - idézte fel a kurátor.
    A Vadászat a reneszánsz idején című kiállítás 2022. január 9-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

MTI

Fotó: Érdeklődők a Vadászat a reneszánsz idején című kiállítás sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében 2021. szeptember 24-én. A 16. századi német rajzművész és üvegablakfestő, Augustin Hirschvogel ötvenhárom lapot számláló, vadászati témájú rajzsorozatát bemutató kiállítás az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás képzőművészeti kísérőrendezvénye. MTI/Mohai Balázs