Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Állat- és Növényszeretet Fesztivál az Állatkertben

Állat- és Növényszeretet Fesztivál az Állatkertben

A Budapesti Állatkertben nemcsak egy napig tart az állatok világnapja, hanem három napon át, szombattól hétfőig, és Állat- és Növényszeretet Fesztiválnak hívják. Vasárnap megtartják az állatkerti nevelőszülők találkozóját is. Sokféle állatos és növényes élménnyel, illetve a környezet- és természetvédelemmel, valamint a felelős állattartással kapcsolatos programokkal várják a látogatókat.

 

 

Október 2-től 4-ig, azaz szombattól hétfőig tart az Állat- és Növényszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három napon át tartó eseménysorozaton természetesen az állatoké, a növényeké, a természetvédelemé és a felelős állattartásé lesz a főszerep.

Vasárnap lesz az állatkerti nevelőszülők találkozója

A fesztiválhoz kapcsolódóan október 3-án, vasárnap tartja meg az Állatkerti Alapítvány az állatkerti nevelőszülők hagyományos találkozóját: végre személyes részvétellel, hiszen a legutóbbi két alkalommal a találkozót csak virtuális formában lehetett megtartani. Nevelőszülői kártyájuk felmutatásával díjmentesen vehetnek részt a találkozón azok, akik valamelyik állatot jelképesen örökbe fogadták.

Az esemény legérdekesebb programjának ezúttal is a „szülői értekezlet” ígérkezik, amelyen a tiszteletbeli nevelőszülők közvetlenül is találkozhatnak örökbe fogadott állatuk gondozójával és tájékozódhatnak kedvencük hogylétéről, mindennapjairól. Lesz állomásjáték és tombola is – ez utóbbi bevételét szintén az állatok javra fordítja az Állatkerti Alapítvány.

Az Állat- és Növényszeretet Fesztivál valójában az október 4-i állatok világnapja három napon át tartó programsorozattá kibővített változata. Az állatok világnapját mintegy három évtizede ünneplik meg az Állatkertben, és 2009 óta tartanak ilyenkor több napos eseménysorozatot. Az Állat- és Növényszeretet Fesztiválnak emellett más előzményei is vannak, ugyanis a két világháború közötti időszakban, amikor az állatok világnapja még nem létezett, az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját". Az elsőt 1922-ben, az utolsót pedig a második világháború előestéjén rendezték meg.

Az idei Állat- és Növényszeretet Fesztivál programjait, látnivalóit úgy állították össze a szervezők, hogy azok a két hétvégi napon elsősorban a gyermekkel érkező családok, hétfőn pedig a tanulmányi csoportok igényeihez legyenek igazítva.

A főbejáratnál lévő téren például gazdiképző hívja majd fel a figyelmet a felelős állattartásra a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola, a Heltay Kutyaotthon Alapítvány, illetve a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület közreműködésével. A Nagy-tó mellett lévő állomáson az Állatkert vadállatmentő tevékenységét mutatják majd be, és ugyancsak a tó közelében a FŐKERT munkáját is megismerhetik az érdeklődők. Lesz játékos, kreatív kézműveskedés, a Sárosi Méhészet jóvoltából pedig méhészeti bemutatóval is várják a közönséget.

A fentieken túl a szombati napon az ízeltlábúak különleges világába is bepillantást nyerhetnek a látogatók a Magyar Rovartani Társaság állomásánál, vasárnap pedig a WWF Magyarország segítségével a hazai természeti érékek védelméről lehet sok érdekességet megtudni. Mindkét hétvégi napon külön állomáshellyel lesz jelen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya: ők a legritkább hazai gerinces állat, a rákosi vipera védelme érdekében indított programot mutatják be. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület állomáshelyénél pedig a fenntarthatóság lesz a téma, szintén mind a két hétvégi napon.

A fesztivál programjain túl az Állatkert sok más élménnyel és látnivalóval is várja a közönséget. Igen sok kisállatot lehet most látni, hiszen az elmúlt időszakban számos állatnál, többek között az elefántoknál, a tapíroknál, a vörös pandáknál, a vízidisznóknál, a nagy maráknál, a prérikutyáknál, a tatuknál, a flamingóknál és a koronás darvaknál is gyermekáldás volt. A programkínálatot a „Légy ott!” programsorozat látványetetései, állattréningjei és bemutatói, illetve a megérinthető, kézbe vehető „állati alkatrészeket” bemutató „TapiZoo” állomások teszik teljessé.

Az Állat- és Növényszeretet Fesztivál részletes programja az Állatkert honlapján olvasható: https://zoobudapest.com/tervezz-velunk/programtervezo/programnaptar/2021-10-02-allat-es-novenyszeretet-fesztival-2021

Forrás:Fővárosi Állat- és Növénykert

Fotó:Preisler Dóra