Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bemutatkozott a két perzsa leopárd kölyök

Bemutatkozott a két perzsa leopárd kölyök

    Már a kifutóban lesznek láthatók a most tízhetes perzsa leopárd kölykök a Budapesti Állatkertben. A két jövevény közül az egyik nőstény, a másik hím. Az Állatkert honlapján egy héten át három-három névre lehet szavazni: amelyekre a legtöbb voks érkezik, azt a nevet kapják majd az ifjú leopárdok.

Tovább folytatódik a „baby boom” a Budapesti Állatkertben: ezúttal a perzsa leopárdoknál volt gyermekáldás. A szülőknek most először lettek utódaik, mivel mindketten elég fiatalok. Banu, a négyéves anyuka tavaly decemberben érkezett a fővárosba, Akhum, az ötéves apaállat pedig 2018 óta él Budapesten.

A két kölykök szeptember 10-én született, vagyis most pénteken lesznek éppen tízhetesek. Eddig azonban nem láthatta őket a nagyközönség, hiszen az anya a kölykökkel az első hetekben egy a kulisszák mögötti „szülőszobában” tartózkodott, ahol a legteljesebb nyugalmat biztosították számukra. Nyolc-, illetve tízhetes korban viszont néhány percre külön kell választani őket az anyjuktól, orvosi vizsgálat és vakcinázás céljából. A tizedik heti kombinált védőoltás, illetve a féreghajtó paszta beadására most csütörtökön került sor, s mindketten azonosító chipet is kaptak, éppen úgy, ahogyan ez ma már a kutyáknál is szokás. Természetesen meghatározták a nemüket, és meg is mérték őket: a nagyobbik, 6,2 kg-os állat nősténynek, a kisebbik, 5,2 kg-os hímnek bizonyult.

Mivel most már tudni lehet, hogy az egyik kölyök lány, a másik pedig fiú, eljött az ideje a nevek kiválasztásának is. Ehhez az Állatkert honlapján szavazás indult. Mindkét kölyök esetében három-három névre lehet voksolni, amelyek – mivel perzsa leopárdokról van szó – perzsa, arab, illetve szanszkrit eredetű, a perzsa leopárdok elterjedési területén használatos női és férfi nevek.

A szavazásra bocsátott nevek a következők:

  • Arya – óperzsa és szankrit eredetű név, jelentése: tiszteletre méltó, hűséges, barátságos;
  • Azara – perzsa eredetű név, jelentése: tűz, skarlátvörös;
  • Azra – perzsa eredetű név, jelentése: szűz, ifjú hölgy.

 

Nevek a leopárd kisfiúnak:

  • Aziz – arab eredetű név, jelentése: erőteljes, tisztelt, szeretett;
  • Amir – perzsa és arab nyelvterületen is elterjedt név, jelentése: uralkodó, vezér, halhatatlan;
  • Azad – perzsa eredetű név, független, kötetlen.

 

A szavazatokat egy héten át, jövő csütörtökig, azaz november 25-e éjfélig várják, az eredményt pedig másnap teszik majd közzé az Állatkert honlapján és Facebook-oldalán.

 

A csütörtökön bemutatott leopárd kölyköket péntektől már a kifutóban láthatja a nagyközönség. A szakemberek arra számítanak, hogy az első napokban a kicsik még igen óvatosan ismerkednek majd a kifutóval, ahol eddig még nem jártak, de amint hozzászoknak ehhez a helyhez is, egyre többet lehet majd látni belőlük.

 

A leopárdok, vagy más néven párducok (Panthera pardus) Afrikában és Ázsiában is őshonosak. Egykor hatalmas elterjedési területükön belül több különböző helyi típus, alfaj alakult ki a helyi természeti adottságokhoz való alkalmazkodás jegyében. Ezen alfajok közül a Budapesti Állatkertben a nyugat-ázsiai, a Kaukázustól Pakisztánig terjedő térségben élő perzsa leopárdokat (Panthera pardus tulliana) mutatják be.

 

Leopárdok tartásával, bemutatásával, szaporításával egyébként több mint egy évszázada foglalkoznak a városligeti intézményben, kifejezetten a perzsa leopárdokat pedig 2003 óta láthatja az Állatkert közönsége. Az első tenyészpár, a csehországi születésű Čezi és a francia születésű Nadir nászából négy alomban összesen hét kölyök született: Asszír 2005 júniusában, Bella, Bara és Bahar 2007 júniusában, Csiú és Csenge 2008 szeptemberében, Dante pedig 2013 júniusában. A kölykök persze azóta már felcseperedtek és más állatkertbe kerültek, majd később a már idős tenyészpár is elpusztult. Az Állatkert azonban tovább akarta folytatni a ritka perzsa leopárdok szaporítását, ezért szereztek be két fiatal tenyészállatot Banu és Akhum személyében.

Érdekesség, hogy Banu, aki tehát a mostani kölykök anyukája, bár a Jászberényi Állatkertben született, a régi budapesti vérvonalat képviseli. Banu anyja ugyanis az a Csiú nevű nőstény, aki még 2008-ban született Budapesten Nadir és Čezi kölykeként. A most született kölykök tehát valójában a 2003-ban érkezett első budapesti perzsa leopárdok dédunokái.

A perzsa leopárdok veszélyeztetett nagymacskák. Így a kölykök születése nemcsak azért öröm, mert nagyon aranyosak, és a látogatóknak minden bizonnyal sok örömük telik majd bennük. Hanem fontos azért is, mert világra jövetelük egy újabb lépés, újabb mérföldkő abban a munkában, amelyet a Budapesti Állatkert a nemzetközi tenyészpogram keretében a perzsa leopárdok védelme, megőrzése érdekében folytat.

Forrás:Fővárosi Állat- és Növénykert