Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elindult a VZO, az értelmező videós újságírás YouTube-csatornája

Elindult a VZO, az értelmező videós újságírás YouTube-csatornája

 Elindult Magyarország első kifejezetten magyarázó videó-újságíró csatornája a YouTube-on. A VZO az adatalapú magyarázó, értelmező és narratív videó-újságírást szeretné meghonosítani, amely a tengerentúlon virágkorát éli, mióta az emberek kevésbé olvasva, mint inkább nézve fogyasztanak híreket - közölte a VZO szerkesztősége az MTI-vel.

 

 

    Ismertetésük szerint ezzel Magyarországon csak oldalvízen próbálkoznak nagyobb médiumok. "Mi hiszünk abban, hogy ez a műfaj segít a sajtóba vetett bizalmat visszaállítani, segít valóban megérteni a híreket, a világot, közelebb jutni a teljes igazsághoz. Nem arról beszélünk, mi történt tegnap, hanem hogy mi történik. Ez egy fontos különbség. Adatokkal dolgozunk - főként ez adja a dolog hitelességét. Mindezt tesszük az összes digitális lehetőséget kihasználva" - fogalmaznak a sajtóközleményben.
    Mint írták, a projekt maga "digitális bennszülött", azaz nem írott újságírás online formába kényszerítve, arra "lefordítva", hanem eleve online felületre született. Eszköztárában, formailag, tartalmilag és technológiailag is erre szabva. Az a céljuk, hogy kihasználják az internet előnyeit és mérsékeljék hátrányait a néző számára, hogy az információt tudássá alakítsák.
    Az elnevezését a vízió szóból megalkotó VZO csatornáján a közlemény szerint zömében néhány perces videók kerülnek majd fel, amelyek a videós eszköztár összes eszközét felhasználva igyekeznek egy-egy témát körbejárni, rendszer szinten megérteni és/vagy speciális szemszögből feldolgozni a közéleti témáktól, a környezetvédelmen, életmódon, a személyes pénzügyeken, a szórakozáson át egészen technológiáig és tudományig.

MTI

Fotó:Adam Fejes fotója a Pexels oldaláról

Címkék