Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Három éven belül több ezer robot segítheti az emberek munkáját Magyarországon

Három éven belül több ezer robot segítheti az emberek munkáját Magyarországon

Három éven belül több ezer robot fog besegíteni Magyarországon a vendéglátásban és az egészségügyben a hazai fejlesztésű fertőtlenítő, felszolgáló és nővér robotokat is készítő Enjoy Robotics Zrt. szerint.

 

 

    A robotok fejlesztésével, gyártásával, és forgalmazásával foglalkozó cég Fülesden építette fel 2500 négyzetméteres üzemét, amely az első magyar robotgyár. A társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a nemzetközileg is versenyképes hazai robotikai ipar hosszútávú fejlesztését célozta - hangsúlyozta Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója.
    Az MTI kérdésére elmondták, hogy eddig félmilliárd forintot fordítottak a beruházásra, és 70 millió forint pályázati támogatásból eszközöket vásároltak, napelemet telepítettek. Egy robot ára jelenleg 4 millió forint, az első prototípusok az idén, a második fél évben készültek el, a kisszériás sorozatgyártás pedig jövőre, év elején indulhat.
    Hangsúlyozták, a járvány világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében. A három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az asztalokhoz az ételeket és az italokat, miközben szórakoztatják is a vendégeket, köszönhetően egy magyar innovációnak.
    Csizmazia Tibor elmondta: a kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert. Egyetemi és szakmai partnereikkel két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre.
    Hozzátette: olyan kommunikációs rendszert építettek, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi piacra lépést a magyar robotgyártás számára - fejtette ki Csizmazia Tibor.
     Jelenleg "érdeklődő fázisban" van a piac - mondta, mindenki keresi a megoldást, hogyan lehetne a munkaerőhiányt megoldani, a költségeket csökkenteni, a vírushelyzet kihívásaira válaszolni. Már 3 éven belül számítanak arra, hogy minden városban lesznek robotok az egészségügyben és vendéglátásban.  Európában Magyarországgal azonos a helyzet, így a robotfejlesztéssel és gyártással európai szinten az elsők között vannak a vezérigazgató szerint.
    A fejlesztéseket a cégcsoport, külső vállalkozások, szakmai szervezetek és egyetemi partnerek segítségével valósították meg, nagyjából 35 ember dolgozott a projekten. A későbbiekben is erre támaszkodnak, csak a gyártáshoz terveznek alkalmazottakat felvenni. Pár éven belül óriásira nő a szolgáltatói robotikai piac és ezzel együtt a verseny is. Csak az oktatással történő szoros együttműködés biztosíthatja az iparág versenyképességének hátterét - hangsúlyozta.
    Elmondta, hogy a vendéglátás és egészségügyben alkalmazható robotok után az idősgondozás területén szeretnének segítséget nyújtani, melyen belül a robotok elláthatják az otthoni felügyelet és mérsékelhetik az idősek magányát.
     A cégcsoport tagjai között az Enjoy Robotics Zrt. vezetőként irányítja robotfejlesztést, gyártást a hazai és nemzetközi kereskedelemet. Az E-Szoftverfejlesztő Kft. feladata a szoftver- és robotfejlesztés, robotgyártás. Privát felhőjében szoftverei több ezer ügyfél, 3 ezermilliárd forint értékű adatát tartja nyilván, vagyongazdálkodással, iratkezeléssel foglalkozik.  Az E-Szoft Team Kft. helyszíni és távoli támogatást biztosít az egész ország területén az ügyfeleinek, telepíti és szervizeli robotokat. A Corvinext Kft. az Enjoy Budapest Café, a robot bemutató terem, gépjármű beállók, és kiszolgáló létesítmények tulajdonosa. Az Enjoy Apartman Hotel Zrt. 38 apartman és a robot kávézó üzemeltetésével támogatja a robotikai fejlesztéseket - ismertették.

MTI

Fotó:cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Címkék