Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Adventi vásárral és fotókiállítással várják a látgatókat a Budavári Palotanegyedben

Adventi vásárral és fotókiállítással várják a látgatókat a Budavári Palotanegyedben

 Adventi vásárral és fotókiállítással várják a látogatókat a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál - közölte a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

 

 

    Sikota Krisztina elmondta: a helyszínen betlehemet állítottak fel, a palotanegyed karácsonyait megidéző fotókiállításon olyan képek tekinthetők meg, amelyen a századfordulón gyerekek szánkóznak a Mátyás-templomnál, a koronaőrség pedig betlehemezik.
    A Nemzeti Hauszmann Program kiemelt célja, hogy a Budavári Palotanegyedet külföldi és magyar turistákat is vonzó helyszínné tegyék - hangsúlyozta.
    A kedden átadott megújult kapuval és szoborcsoporttal kapcsolatban ismertette: a kapu és a Halászó gyerekek kútjához levezető lépcső a századfordulón épült. A kút megsérült a háborúban, az ötvenes évek végén a szoborcsoporttal együtt áthelyezték a Rákóczi térre, ahol a kút medencéjét kisebbé alakították. A hetvenes években ebben a formájában került vissza a palotanegyedbe, ezért a mostani felújításkor visszaállították az eredeti méretére - tudatta.
    Hozzátette: felújították a turulszobrot is, amelynek rekonstrukciója látványműhelyben készült, így az érdeklődők nyomon követhették a munkálatokat.
    Csányi Szabolcs kőszobrász, restaurátor a műsorban arról beszélt, hogy a restaurálást egy korabeli felújításról szóló újságcikk és képek segítették.
    A szoborcsoport és a turulszobor külső felújítása mellett a szobrok belsejében dolgozva a belső rögzítőelemeket és tartószerkezeteket is kicserélték, megerősítették, a kislány szobrának hiányzó masniját pedig újraalkották - mondta a restaurátor.

MTI

Fotó:Dana Tentis fotója a Pexels oldaláról

Címkék