Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gerhes Gábor Atlas című projektjét mutatja be a Kiscelli Múzeum

Gerhes Gábor Atlas című projektjét mutatja be a Kiscelli Múzeum

 A világ feltérképezésére vállalkozó atlaszok műfaját értelmezi újra Gerhes Gábor 368 oldalas, képes enciklopédiája, amely a képzőművész Atlas című, a Kiscelli Múzeum Templomterében péntektől látható kiállításának központi eleme lesz.

 

 

    A csaknem öt éve készülő kiállítás központi eleme Gerhes Gábor 368 oldalas, képes enciklopédiája, amely közel négyszáz új alkotást tartalmaz - közölte a Kiscelli Múzeum pénteken az MTI-vel.
    A tizenkét plusz egy könyvből álló Atlas a világ feltérképezésére vállalkozó mindenkori atlasz műfaj sajátos újraértelmezése. Szerkesztési elvei meglehetősen önkényesek: fejezeteinek terjedelme változó, tartalmát pedig az elismert, a rejtett és az alternatív tudományok, valamint az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják (Emlékhagyás, Sötétség, Zoográfia, Kozmográfia, Természet, stb.) - áll a közleményben.
    Gerhes ál-megfigyeléseit rögzítő fotói e kifejezések alá rendezve jelennek meg a könyvben. Az Atlas mindenki számára elérhető és leemelhető a Kiscelli Múzeum templomterébe épített installáció polcairól. A kiadványokat rendszerező, robusztus építmény egyszerre jeleníti meg a tudás megszerzésének, tárolásának, kategorizálásának módszereit és helyeit: a könyvet, a vitrint, a könyvespolcot, a könyvtárat és a múzeumot.
    Az Atlas kiállításhoz Simon Zsuzsanna és Bognár Benedek készített interjúfilmeket Gerhes Gáborral - ezek a Fővárosi Képtár Youtube-csatornáján tekinthetők meg -, a Kiscelli Múzeum pedig márciusban egy, a kiállítás anyagát, valamint négy tanulmányt tartalmazó szöveggyűjteményt is megjelentet az Atlas projekt részeként.
    Az április 17-ig látogatható kiállításon vasárnaponként tárlatvezetések is indulnak a Templomtérben Gerhes Gáborral, a tárlat kurátoraival, valamint meghívott szakértőkkel, köztük a kapcsolódó szöveggyűjtemény szerzőivel.

MTI

Fotó:Illusztráció

Címkék