Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Salgó-Rally - Az esélyesek mindegyike győzelemmel indítaná az idényt

Salgó-Rally - Az esélyesek mindegyike győzelemmel indítaná az idényt
Zsiska Ferenc

 A szombaton sorra kerülő egynapos Salgó-ralival kezdődik a Mercarius országos ralibajnokság idei szezonja, az első futamon pedig az abszolút győzelemre esélyes párosok mindegyike a viadal megnyerését tűzte ki célul.

 

    A WRC2 2020-as világbajnoka, a norvég Mads Östberg a tavalyi első éve után az idén is részt vesz a magyar bajnokságon, s amint azt a Citroën Rally Team Hungary idénynyitó sajtótájékoztatóján elmondta, ugyan Salgótarjánban és környékén még nem versenyzett, de mindenképpen győzni szeretne.
    "Nem ismerem ezeket a gyorsasági szakaszokat, de belső kamerás felvételeket láttam róluk, igyekeztem azok alapján felkészülni" - nyilatkozta a 34 éves pilóta, akinek az idén a svéd Patrik Barth lesz a navigátora a Citroën C3 Rally2 versenyautóban.
    A címvédő, és egymás után kétszer magyar bajnok Hadik András változatlanul Kertész Krisztiánnal vág neki a versenysorozatnak, s bár az idén egy másik autót bérelnek a hazai futamokra, a típus változatlan marad, egy Ford Fiesta R5-tel indulnak.
    "Ez egy újabb fejlesztésű versenygép, így kisebb a meghibásodás lehetősége, ami azért fontos, mert most is szoros, kiélezett küzdelem előtt állunk" - mondta Hadik, aki a hétvégi nyitófordulóval kapcsolatban úgy vélte, a Salgó-rali mindig kiszámíthatatlan, előfordult már, hogy extrém körülmények között kellett teljesíteniük a futamot.
    A 2020-ban kategóriagyőztes és abszolútban második Turán Frigyes régi-új navigátorral, Farnadi Ágnessel, de továbbra is a Volkswagen Polo GTI R5-tel áll rajthoz.
    "Az elmúlt hétvégén az Orfű-ralin tesztelési szándékkal indultunk el és jó teljesítményre voltunk képesek anélkül, hogy feszegettük volna a határinkat" - nyilatkozta az MTI-nek a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője, aki hozzátette, az első tapasztalataik pozitívak, a csapatuk jól felkészítette az autót, ezért bizakodva várják a Salgó-rali rajtját.
    A téli szünet egyik fontos hazai ralis híre volt, hogy a 2019-ben abszolút bajnok Vincze Ferenc visszatér a versenyzéshez, mégpedig a Korda Racing színeiben egy Skoda Fabia R5 volánjánál. Vincze Németh Gergelyt választotta navigátornak, akivel a tavaly decemberi Szilveszter-ralin is diadalmaskodott.
    "Salgótarjáni vagyok, így ez nekem hazai verseny, és természetesen szeretném is megnyerni, de egy ilyen erős mezőnyben az egyéves kihagyás után elfogadnám a dobogós helyezést is" - mondta Vincze, aki szerint a szombati viadalon nincs helye a hibának, mert csak kilenc gyorsasági szakaszból áll a futam.
    A tavaly nagyszerű versenyzéssel abszolút második Csomós Miklós, Nagy Attila páros az idén az Európa-bajnoki szereplésére helyezte a hangsúlyt, de az RC5-ös kategóriában a Salgó-ralin is indulnak, mégpedig egy Renault Clio Rally5 versenyautóval.    
    A szurkolóknak érdemes lesz még figyelniük a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt kettősre, valamint a Klausz Kristóf, Csányi Botond és az Osváth Péter, Papp Tamás duóra, ők mindannyian Skoda Fabiával állnak rajthoz.
    A Salgó-rali szombaton 8 órakor kezdődik, a mezőny ugyanazt a három gyorsasági szakaszt teljesíti három-három alkalommal, a verseny össztávja 104,1 kilométer.

MTI

Fotó:Duen.hu