Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elsőfilmes alkotást és régiós koprodukciókat támogat a Nemzeti Filmintézet

Elsőfilmes alkotást és régiós koprodukciókat támogat a Nemzeti Filmintézet

 Elsőfilmes alkotást és régiós koprodukciókat támogat a Nemzeti Filmintézet (NFI), Szeleczki Rozália mozifilmrendezői debütálása az NFI Inkubátor Programjának támogatásával valósul meg, a Nemzeti Filmintézet ezen kívül Budapesti napló címmel lengyel-magyar, Forrás címmel pedig szlovák-cseh-magyar koprodukciós alkotások támogatásáról is döntött - tudatta a Nemzeti Filmintézet kedden az MTI-vel.

 

    Májusban indul Szeleczki Rozália első mozifilmjének forgatása a Nemzeti Filmintézet 100 millió forintos gyártási támogatásával. A Cicaverzum (korábban Cicavízió) című film egy harmincéves lány, Fáni és egy fekete macska szokatlan románcáról szól - olvasható a közleményben.
    Mint írják, az abszurd romantikus komédia forgatókönyvét Szeleczki Rozália rendező Kemény Zsófival közösen írta, operatőre M. Deák Kristóf, producere Iványi Petra (FOMO, Vándorló levelek), a főszereplő Fánit Törőcsik Franciska alakítja. A Cicaverzum az RTL Magyarország koprodukciójában készül, fejlesztése a Nemzeti Filmintézet pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg.
    A tájékoztatás szerint az 1980-as évek magyar fővárosában játszódó, lengyel-magyar koprodukcióban készülő Budapesti napló című mozifilm az NFI 196,5 millió forintos gyártási támogatásával valósul meg. A film főhőse a tizenegy éves Irek, aki a történet szerint az édesanyjával és egy lengyel turistabusz különc utasaival sorsfordító utazáson vesz részt.
    A forgatókönyvíró-rendező Rafael Kapelinski 2017-ben első játékfilmjével (Butterfly Kisses) elnyerte a Berlinale Generation szekció fődíját. A Budapesti napló első változatát az alkotók a cannes-i filmfesztivál nagy presztízsű ösztöndíj programjában, a Cinéfondation Residence-ben fejlesztették. A napokban kezdő, 36 naposra tervezett forgatásnak közel a fele Magyarországon lesz.
    A közlemény szerint a Nemzeti Filmintézet 73,6 millió forint támogatást szavazott meg a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő Forrás című történelmi filmdráma gyártására. A történet az 1980-as évek egyik csehszlovák kisvárosának nőgyógyászati klinikáján játszódik, főhősei egy helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő.
    A Forrás Ivan Ostrochovský forgatókönyvéből és rendezésében készül, akinek korábbi munkái között volt a Bársonyos terroristák, a Koza és a Szolgák című alkotások, melyek világpremierje a Berlinálén volt és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok tűzték műsorra.
    A film főszerepét Anna Geislerová cseh filmsztár játssza és a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román Vlad Ivanov is fontos szerepet kap. A magyarországi forgatásra előreláthatólag ősszel kerül sor hazai szakemberek részvételével, majd a zenefelvétel is Magyarországon lesz.
    Bővebb információk a filmekről a www.nfi.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

MTI