Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Miként hat az orosz-ukrán konfliktus az európai abroncsgyártásra?

Miként hat az orosz-ukrán konfliktus az európai abroncsgyártásra?

A két szembenálló ország konfliktusa az ellátási lánc megszakadásához vezetett: ez főként a korom és a szintetikus gumi, az acélkord és a peremhuzal behozatalát érinti.

 

 

Az abroncsgyártás egyik fontos alapanyaga a korom. Oroszország évente több mint 500 000 tonna kormot szállít Európába, Ukrajnából pedig körülbelül 50 000 tonna érkezik. A teljes európai koromkapacitás több mint 50%-a Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból érkezik.

Oroszország szállítja az EU-ba importált összes szintetikus gumi 30%-át; nagymértékű kitettség a sztirol-butadién gumi, a polibutadién és különösen a szintetikus poliizoprén (a természetes gumi kémiai klónja - az oroszországi termelési kapacitás 60%-a) tekintetében.

Oroszország és Fehéroroszország együttesen az EU importált acélkordjának 15%-át adja; ezen felül Fehéroroszország adja az EU importált peremhuzal 31%-át.

Szankciók és gumiabroncsok: a gumiabroncsok a március 15-én közzétett szankciók célpontjai, de érintettek az úgynevezett „kettős felhasználású termékek listájának hatályát kiterjesztő szankciók” miatt is, beleértve a Fehéroroszországra vonatkozó listát is.

Az inflációs nyomás hirtelen megugrása csorbítja a fogyasztói bizalmat és a vásárlóerőt, az elemzők pedig felére csökkentették az európai GDP növekedésére vonatkozó előrejelzésüket. A magas üzemanyagárak következménye a megtett járműkilométerek csökkenése lesz, ami a csereabroncsok értékesítésére is kihat (A tapasztalatok azt mutatják, hogy a benzinár és az autósok által megtett kilométerek nagysága közötti reláció nem lineáris, az emelkedés mértékénél nagyobb mértékben csökken az autózási hajlandóság. Lásd mellékelt angol nyelvű magyarázó ábra.)

Gumiabroncsgyártás Oroszországban: Az ETRMA tagjai Oroszországban mind a helyi, mind az európai piacra gyártottak gumiabroncsokat, melyek közül az alábbi európai gumiabroncsgyártók gyártók rendelkeznek ipari telephellyel Oroszországban: Michelin Davydovo, a Continental, a Nokian és a Pirelli (2); valamint a Bridgestone. A Michelin, a Bridgestone és a Continental március elején felfüggesztette az oroszországi termelést; a Continental a múlt héten indította újra a termelést, de exportra ők sem szállítanak.

Az európai piacokon értékesített személygépkocsi-abroncsok 9%-át, a tehergépkocsi- és autóbuszabroncsok 7%-át, valamint a mezőgazdasági gumiabroncsok 2%-át tették ki korábban az Oroszországból importált gumiabroncsok.

Forrás: Magyar Gumiabroncs Szövetség

Fotó:Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról